edyta: w pudełku znajduje sie 25żarówek,z których 5 jest niedobrych. losujemy z tego pudełka 4
żarówki .Jakie jest prawdopodobieństwo,że wśród nich a)wszystkie są dobre b)dwie sa
wadliwe c)co najmniej jedna jest dobra
12 kwi 19:01
b.: Zdarzenie elementarne = 4-el. podzbiór zbioru żarówek.
Zatem
|Ω| = (25 po 4) (symbol Newtona)
a)
|A| = (20 po 4) -- musimy wybrać 4 z 20 dobrych;
P(A) = |A| / |Ω|
b) dokładnie dwie wadliwe:
|B| = (20 po 2)*(5 po 2) -- musimy wybrać 2 z 20 dobrych i 2 z niedobrych;
c) łatwej policzyć prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego, że żadna nie jest dobra...
13 kwi 15:31
edyta25: 4 liczby tworzą ciąg geometryczny.3 liczba jest większa od pierwszej o 9 ,a 2 jest
większa od 4 o 18. wyznacz ten ciag
13 kwi 17:14