ciąg geometryczny
kasia: | | 1 | |
Wyznacz wzór ogólny ciągu geometrycznego mając dane: a1 = |
| , a2 = −1, a3 = 3 |
| | 3 | |
q = −3
a
n = a
1 * q
n−1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | (−3)n | |
an = |
| * (−3)n−1 = |
| * (−3)n * |
| = − |
| * (−3)n = − |
| |
| | 3 | | 3 | | −3 | | 9 | | 9 | |
Dobrze?
22 wrz 22:30
sushi_ gg6397228:
tak
22 wrz 22:45
kasia: | | 1 | |
Mam jeszcze pytanie odnośnie zadania: Wyznacz a1 i q mając dane: a3 = |
| oraz a7 = 8 |
| | 2 | |
No doszłam do:
q
4 = 16
q
2 = 4 v q
2 = −4 nie należy do R
+
q = 2 v q = −2
No i teraz mam chyba podstawić, tak?
2 przypadek:
coś nie tak? bo ten sam wynik
22 wrz 22:46
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
a1= |
| , q= +2 lub q= − 2 |
| | 8 | |
22 wrz 22:49
sushi_ gg6397228:
zauwaz, ze na miejscach nieparzystych jest liczba dodatnia, na miejscach parzystych moze byc
liczba dodatnia lub liczba ujemna
22 wrz 22:50
kasia: To mam ostatnie pytanie, czy suma 8 początkowych liczb ciągu geometrycznego o a
1 = 320 oraz q
| | 640 | | 5 | |
S8 = − |
| * (1 − ( |
| )8) ? |
| | 3 | | 2 | |
22 wrz 22:58
sushi_ gg6397228:
trzeba porobic porzadki w nawiasie i moze sie troche skroci z 640
22 wrz 23:01
kasia: Porządki w nawiasie, czyli? 640 nie skróci się
22 wrz 23:06
sushi_ gg6397228:
28=..... i sie skroci z liczba 640
22 wrz 23:08
kasia: Nauczyciel mówił aby jak jest coś takiego w nawiasie to zeby już tam nic nie wyciągać − tj. jak
będą za duże liczby
22 wrz 23:10
sushi_ gg6397228:
| | 640 | | 28−58 | | 640 | | 58−28 | | 5*27 | | 58−28 | |
− |
| ( |
| )= |
| ( |
| )= |
| ( |
| )= |
| | 3 | | 28 | | 3 | | 28 | | 3 | | 28 | |
| 5 | | 58−28 | | 5 | |
| ( |
| )= |
| * (58−28) |
| 3 | | 2 | | 6 | |
i mozna sie jeszcze pobawic wzorami skroconego mnozenia, jezeli nei chcesz podnosic do potegi 8
22 wrz 23:17