proszę o pomoc
korno: rozwiąż układ równań.2x+y=5 2(x+1)+3(y-2)=2 i przedstaw geometryczną interpretację
tego układu.
8 mar 17:17
korno: hej ,bardzo proszę o pomoc
9 mar 08:59
Zbyszek: 2x+y=5 =>y=5-2x
2(x+1)+3(y-2)=2 => 2x+2+3y-6=2 => 2x+3y-6=0
2x+3(5-2x)-6=0
2x+15-6x-6=0
-4x=-9
x=9/4
y=5-2*(9/4)=1/2
9 mar 12:46
Zbyszek: Jeżeli chodzi o interpretacje geometryczną to owa interpretacja jest narysowaniem tych
dwóch funkcji liniowych w układzie współrzędnych oraz odczytanie z rysunku:
Po pierwsze, jeżeli te proste się przecinają w punkcie A(xA,yA) to układ ma jedno
rozwiązanie.
Jeżeli proste się pokryją to układ ma nieskończenie wiele rozwiązań czyli:∞.
Oraz po trzecie jeżeli prostę są równoległe do siebie to są równoległe
9 mar 12:54
Zbyszek: Dobra widze, że nie ma odzewu więc dokończe...
Te proste się przecinają więc rozwiązaniem będzie punkt ich przecięcia:
y=5-2x
y=(6-2x)/3
5-2x=(6-2x)/3 |*3
15-6x=6-2x
9=4x
x=9/4
y=1/2
A(9/4;1/2)
9 mar 13:03