granica
czarnuch: Witam, prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu następującej granicy
lim(2n+3/2n−5)
7n, wiem, że powinno zrobić się tu coś z liczbą e, ale niestety nie pamiętam
dokładnie.
Z góry dzięki
22 wrz 21:32
czarnuch: naprawdę nikt nie jest w stanie pomóc czy to tylko dlatego, że jestem czarny?
22 wrz 21:52
22 wrz 21:53
czarnuch: o dokładnie, sorry za brak poprawnego zapisu (jestem nowy i zależy mi na czasie).
Wiem, że powinno najpierw zrobić się z tego (2n−5+82n−5)7n , co da (1+ 82n−5)7n,
ale co dalej?
22 wrz 21:58
Eta:
| | 2n−5 +8 | | 8 | |
an= |
| = 1+ |
| |
| | 2n−5 | | 2n−5 | |
| | 8 | | 8 | | 2n−5 | |
lim (1+ |
| )7n= [(1+ |
| ) |
| ]7n*8/2n−5 = e56/2= e28 |
| | 2n−5 | | 2n−5 | | 8 | |
22 wrz 21:59
czarnuch: rzeczywiście bez kłopotu, coś mi się powaliło, że tu będzie to bardziej zawikłane. Dzięki za
pomoc
22 wrz 22:01
Eta:
dla jasności
| | 2n−5 | | 7n*8 | |
podnosisz do potęgi kt , gdzie k= |
| , t= |
| |
| | 8 | | 2n−5 | |
otrzymujesz e
t n →
∞ co daje e
56/2= e
28
22 wrz 22:04
Eta:
Powodzenia
22 wrz 22:05