proszę o pomoc
luiza: Rozwiąż równanie
2x4 − 9x2 + 4 = 0
trzeba zastosować wzór skróconego mnożenia i to będzie ten (a − b)2 tak myślę tylko że nie
moge dopasować tych liczb
22 wrz 20:56
Trivial:
Nie wydaję mi się...
Spróbuj zastosować podstawienie u=x
2, u≥0 i zobacz co się stanie.
22 wrz 20:57
Mila: podstaw x2 litere
22 wrz 20:58
krystek: x2=t →2t2−9t+4=0 →Δ=.. t1= ...t2=... i masz
22 wrz 20:59
VEVO: pierwiastki to napewno "2" i "−2" można podzielić
22 wrz 21:00
Eta:
2 sposób
2x
4 − 8x
2 −x
2+4=0
2x
2( x
2−4) −1(x
2−4)=0
(x
2−4)(2x
2−1)=0
| | √2 | | √2 | |
(x−2)(x+2)(x− |
| )(x+ |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | |
x= .... x=..... x=..... x=....
22 wrz 21:07
luiza: Dzięki bardzo teraz wszystko wiem.
22 wrz 21:15