Wartość liczbowa wyrażenia (x+2y)^2 - (x-2y)^2 dla x = p{2} i y = -p{2}
Słąwomir: Wartość liczbowa wyrażenia (x+2y)
2 − (x−2y)
2 dla x =
√2 i y = −
√2
Liczę, liczę, liczę. I wychodzi mi −16. Cały czas.
a w odpowiedziach jest 16.
Gdzie robię błąd? Mógłby ktoś to obliczyc?
22 wrz 20:45
krystek: zastosuj wzory ,poredukuj i dopiero podstaw.
Nie ma Twojego liczenia ,więc trudno wskazać błąd.
22 wrz 20:50
22 wrz 20:54
Eta:
a2−b2= (a+b)(a−b)
a= x+2y b= x−2y
(x+2y +x−2y)( x+2y −x+2y) = 2x*4y= ...= −16
może źle przepisałeś dane ?
22 wrz 20:55
Mila: napisz jak liczyłeś
22 wrz 20:56