matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
help z pochodna ;)
asdaf:
y= (5x + 3)
2
oblicz pochodna, z malym wytlumaczeniem jasli mozna
22 wrz 20:43
Eta:
1/ sposób y= 25x
2
+30x+9 y
'
= 50x +30 2/ sposób y= (5x+3)
2
y
'
= 2*(5x+3)* (5x+3)
'
= 2*(5x+3)*5 = 50x+30
22 wrz 20:47