matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Po uproszczeniu wyrażenia (3/x + x/3)^2 - (x/3 - 3/x)^2, x≠0, otrzymano:
Słąwomir:
Po uproszczeniu wyrażenia (3/x + x/3)
2
− (x/3 − 3/x)
2
, x≠0, otrzymano: a)4 b)3 c)x d)3x Nie proszę o samą odpowiedź ale też o rozwiązanie
22 wrz 20:43
marektg:
(
3
x
+
x
3
)
2
−(
x
3
−
3
x
)
2
=
9
x
2
x
2
9
=
+2*
3
x
*
x
3
+
−
+2*
x
3
*
3
x
−
=
x
2
9
9
x
2
=2+2=4
23 wrz 20:34
adam:
x(x−3)=(x+2)2
2 sty 11:17