matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
%%%%
Gimnazjum :
Kosiarka do trawy kosztowała 750 zł . teraz jest tańsza − kosztuje 600 zł . O ile procent obniżono cene
? obliczenia + rozwiązanie
22 wrz 20:41
d:
750 zł − 100 % 600 zł − x %
600 * 100
x =
750
60000
6000
x =
=
750
75
x = 80 % 100% − 80% = 20%
22 wrz 20:46
Eta:
750 −600 = 150
150
*100%= .... =20%
750
22 wrz 20:49
sss:
Netka1997 : 750 zł − 100 % 600 zł − x % 600 * 100 x = 750 60000 6000 x = = 750 75 x = 80 % 100% − 80% = 20%
26 wrz 15:05