x-p{3})^2 -2(x-p{3}) (x+p{3}) + (x+p{3})^2 jest równe:
Słąwomir: Wyrażenie:
(x−
√3)
2 −2(x−
√3) (x+
√3) + (x+
√3)
2 jest równe:
22 wrz 20:24
krystek: Stosuj wzory i licz .
22 wrz 20:29
Eta:
zastosuj wzór a
2−2ab +b
2= (a−b)
2
a= x−
√3 , b= x+
√3
otrzymasz ładny wynik
12
22 wrz 20:31
Słąwomir: no to będzie:
(x−
√3 − x+
√3)
2?
I jak z tego zrobić 12?
22 wrz 20:34
Eta:
[ x−√3 −(x+√3)]2= ( x−√3−x−√3)2= (−2√3)2= 12
22 wrz 20:35
Eta:
zapomniałeś ..........o poprawnej zmianie znaków ( i tu jest ten
haczyk
22 wrz 20:36
Słąwomir: rozumiem

Podziękował !
22 wrz 20:39