Oblicz wartość potęgi
Edek: Oblicz wartość potęgi [(3−51/2)1/2 + (3+51/2)1/2]−2
22 wrz 20:04
Edek: Czy potęgi 1/2 i 1/2 stworzą potęgę 1/4 ? Czy trzeba najpierw prze−potęgować przez −2 czyli 2/1
i nam wyjdzie ?
22 wrz 20:22
Eta:
a=
√3−√5, b=
√3+√5
a
2+2ab+b
2= 3−
√5 +2
√(3−√5)(3+√5)+3+
√5= 6+2
√9−5= ....
dokończ
22 wrz 20:27
krystek: | | 1 | |
zapisz jako |
| i zastosuj wzór(a+b)2
|
| | a2 | |
| | 1 | |
Wiesz ,że [a]−2= |
| 2 |
| | {[a]} | |
22 wrz 20:28
Edek: OOO dzięki wielkie.

Pozdrawiam.
22 wrz 20:29
Eta:
na zdrówko
22 wrz 20:33
anita49: 5−1/4: (5 1/4 *51 1/4 )=
15 gru 21:57