wielomiany
Michalina: Liczba 2 jest miejscem zerowym wielomianu W(x). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu
przez wielomian P(x) = x2 − 3x + 2, jeśli wiadomo, że w wyniku dzielenia wielomianu W(x)
przez dwumian (x − 1) otrzymujemy resztę 5.
Bardzo proszę o wytłumaczenie, bo zupełnie nie wiem co autor miał na myśli..
22 wrz 19:42
Vizer: W(1)=5
W(2)=0
P(x)=x2−3x+2
W(x)=Q(x)*P(x)+R(x)
W(x)=Q(x)*(x2−3x+2)+ax+b
W(1)=Q(x)*0+a+b
W(2)=Q(x)*0+2a+b
{5=a+b
{0=2a+b
−−−−−−−−−−−−−−−−−− −
5=−a
a=−5
b=10
R(x)=−5x+10
22 wrz 19:51