Potrzebny fizyk i chemik
Potrzebny Chemik i Fizyk: 1. Czy dwa związki o identycznej masie cząsteczkowej muszą być izomerami? uzasadnij
Nie, ponieważ istnieje prawdopodobieństwo, że dwa związki należące do różnych grup związków
mogą mieć taką samą masę cząsteczkową, a w strukturze mają zupełnie inne grupy funkcyjne.
Znacie jakieś przykłady?
2, Dipol elektryczny
q−−−−−−−−−−−−l−−−−−−−−−−−−−q
E=?
Oblicz natężenie pola elektrostatycznego w punkcie l
22 wrz 19:27
Trivial:
2. E = 0.
22 wrz 19:36
Potrzebny Chemik i Fizyk: Tak to wiem ale nie mogę dać samej odpowiedzi
22 wrz 19:40
Trivial: Trudno...
22 wrz 19:41
Potrzebny Chemik i Fizyk: No cóż szkoda że nie chcesz pomóc
22 wrz 19:42
Trivial: Ale tu się nic nie liczy.
22 wrz 19:43
Potrzebny Chemik i Fizyk: Skoro tak mówisz
22 wrz 19:45
Trivial:
Możesz dać krótki komentarz:
Punkt l jest równoodległy od dwóch równych ładunków → E = 0.
22 wrz 19:46
Potrzebny Chemik i Fizyk: Okej dzięki
22 wrz 19:48
Mateusz: 1)Masz racje np alkohol etylowy i HCOOH mają identyczną mase ale nie są izomerami
22 wrz 20:04
AC:
Trivial chyba się mylisz. Dipol składa się z dwóch ładunków różnoimiennych dlatego pole E
będzie 2 razy większe niż gdyby był jeden.
22 wrz 20:05
Trivial: Na tym rysunku mamy dwa takie same ładunki (przynajmniej tak wygląda).
22 wrz 20:12
Trivial:
Jeśli to jest dipol, to rysunek jest niedokładny i masz rację. (sugerowałem się rysunkiem)
22 wrz 20:13
AC:
W treści pisze dipol elektryczny czyli nie może być inaczej.
22 wrz 20:16
Trivial: Jak zwykle nie doczytałem.
22 wrz 20:18
eloo: podpowiecie jak rozrysować te siły?

nie radze sobie z tym
22 wrz 22:29