...
Ja : Proszę o pomoc:
Zad.
W prawidłowym ostrosłupie czworokątnym są dane: długośc boku podstawy- 6cm; wysokośc h=
10cm. Ostrosłup ten przecięto płaszczyzną równoległą do podstawy w odległości 2/3h od
wierzchołka ostrosłupa. Oblicz pole otrzymanego przekroju, oraz w jakiej odległości od
wierzcholka należy poprawic płaszczyznę aby to pole przekroju wynosiło 18cm2 ?
8 mar 16:54
Mariusz: rozwiązuje
8 mar 18:12
Pomocy : oki
8 mar 18:14
Mariusz: aby rozwiązać to zadanie musimy obliczyć pod jakim kątem jest nachylona ściana boczna do
podstawy. Więc ja tworze trójkąt który opiera sie na wysokości ostrosłupa , polowie
podstawy i wysokości ściany bocznej. ⇒
tg α= 10/3
dalej mamy że ostrosłup przecięto
wiec znowu trzeba policzyć odległośc między wysokością boku a wysokością ostrosłupa(
skróconą)
(20/3)/x = tg α
x=2 - połowa długości podstawy
teraz należy policzyć wysokośc skróconego boku ( polecam z pitagorasa) a następnie pole
podstawy.
i myśle że pole dasz rade policzyć. powodzenia
8 mar 18:21
Pomocy : a Czy Masz wykonany rysunek ?
i jeszcze dlaczego trzeba obliczyc pod jakim kątem jest nachylona ściana boczna?
8 mar 18:26
Pomocy : aha bo to jest OSTROSŁUP

a ja myślalem o graniastosłupie

a jak tto obliczyc

i co to znaczy tg
8 mar 18:31
Mariusz: a znasz funkcje trygonometryczne ( trygonometria) tg to tanges
8 mar 18:38
Pomocy : no właśnie nie miałem jeszcze tego

Mogę prosic o rozwiązanie
8 mar 18:43
Mariusz: ale sam wynik
8 mar 18:46
Mariusz: poczekaj wytłumacze ci to bez tg,
można to obliczyć ze stosunków
stosunek wysokości (10) do połowy podstawy (3) ma sie tak jak skrócona wysokośc ( 20/3)
do nieznanej długości skróconego boku ( x)
8 mar 18:48
Pomocy : chodzi mi o ten kąt , no i o resztę też
8 mar 18:49
Pomocy : a jakie wyniki ?
8 mar 18:53
Mariusz: kąt możesz pominać tylko wziąść pod uwagę stosunki a potem liczysz tak jak ci pisałem
najpierw podstawę a potem liczysz wysokość boku z pitagorasa i używasz wzoru na pole
trójkąta w ten sposób policzysz pole jednego boku
8 mar 18:53
Pomocy : a dlaczego 20/3 ?
tam jest 2/3

?
8 mar 18:57
Mariusz: ale wysokosci a wysokosc ma 10 dlatego 10*2/3 = 20/3
8 mar 19:03
Pomocy : aha

a jeżeli mogę prosic-to serdecznie prosze o gotowe rozwiązanie
8 mar 19:07
Ja: jeżeli mogę prosic-to serdecznie prosze o gotowe rozwiązanie
8 mar 21:20
Głogu: Czyli tak oznaczmy wysokosc płaszczyzny jako h1
a wiec
h1=2/3*h h -wysokosc ostrosłupa
h1=20/3
Trudno tutaj rozrysowac trójkąt ale tu jest potrzebne tw Talesa które w tym wyadku mówi
h1/x=h/a x- długosc boku płaszczyzny
x=(a*h1)/h
x=4
Druga czesc zadania
wiemy ze Pp=18
a wiec bok b mam dlugosc
b2=18 b-dlugosc boku przekroju
b=3√2
i znowu z tw Talesa
h2/b=h/a h2 wysokosc od wierzchołka
h2=(h*b)/a
h2=5√2
8 mar 23:13
Ja : dzięki
9 mar 14:06