matematykaszkolna.pl
... Ja : Proszę o pomoc: Zad. W prawidłowym ostrosłupie czworokątnym są dane: długośc boku podstawy- 6cm; wysokośc h= 10cm. Ostrosłup ten przecięto płaszczyzną równoległą do podstawy w odległości 2/3h od wierzchołka ostrosłupa. Oblicz pole otrzymanego przekroju, oraz w jakiej odległości od wierzcholka należy poprawic płaszczyznę aby to pole przekroju wynosiło 18cm2 ?
8 mar 16:54
Mariusz: rozwiązuje
8 mar 18:12
Pomocy : okiemotikonka
8 mar 18:14
Mariusz: aby rozwiązać to zadanie musimy obliczyć pod jakim kątem jest nachylona ściana boczna do podstawy. Więc ja tworze trójkąt który opiera sie na wysokości ostrosłupa , polowie podstawy i wysokości ściany bocznej. ⇒ tg α= 10/3 dalej mamy że ostrosłup przecięto wiec znowu trzeba policzyć odległośc między wysokością boku a wysokością ostrosłupa( skróconą) (20/3)/x = tg α x=2 - połowa długości podstawy teraz należy policzyć wysokośc skróconego boku ( polecam z pitagorasa) a następnie pole podstawy. i myśle że pole dasz rade policzyć. powodzenia
8 mar 18:21
Pomocy : a Czy Masz wykonany rysunek ? i jeszcze dlaczego trzeba obliczyc pod jakim kątem jest nachylona ściana boczna?
8 mar 18:26
Pomocy : aha bo to jest OSTROSŁUP emotikonka a ja myślalem o graniastosłupie emotikonka a jak tto obliczyc emotikonka i co to znaczy tgemotikonka
8 mar 18:31
Mariusz: a znasz funkcje trygonometryczne ( trygonometria) tg to tanges
8 mar 18:38
Pomocy : no właśnie nie miałem jeszcze tegoemotikonka Mogę prosic o rozwiązanie emotikonka emotikonka
8 mar 18:43
Mariusz: ale sam wynikemotikonka
8 mar 18:46
Mariusz: poczekaj wytłumacze ci to bez tg, można to obliczyć ze stosunków stosunek wysokości (10) do połowy podstawy (3) ma sie tak jak skrócona wysokośc ( 20/3) do nieznanej długości skróconego boku ( x)
8 mar 18:48
Pomocy : chodzi mi o ten kąt , no i o resztę też emotikonka
8 mar 18:49
Pomocy : a jakie wyniki ? emotikonka
8 mar 18:53
Mariusz: kąt możesz pominać tylko wziąść pod uwagę stosunki a potem liczysz tak jak ci pisałem najpierw podstawę a potem liczysz wysokość boku z pitagorasa i używasz wzoru na pole trójkąta w ten sposób policzysz pole jednego boku
8 mar 18:53
Pomocy : a dlaczego 20/3 ? tam jest 2/3emotikonka?
8 mar 18:57
Mariusz: ale wysokosci a wysokosc ma 10 dlatego 10*2/3 = 20/3
8 mar 19:03
Pomocy : aha emotikonka a jeżeli mogę prosic-to serdecznie prosze o gotowe rozwiązanie emotikonka
8 mar 19:07
Ja: jeżeli mogę prosic-to serdecznie prosze o gotowe rozwiązanieemotikonka
8 mar 21:20
Głogu: Czyli tak oznaczmy wysokosc płaszczyzny jako h1 a wiec h1=2/3*h h -wysokosc ostrosłupa h1=20/3 Trudno tutaj rozrysowac trójkąt ale tu jest potrzebne tw Talesa które w tym wyadku mówi h1/x=h/a x- długosc boku płaszczyzny x=(a*h1)/h x=4 Druga czesc zadania wiemy ze Pp=18 a wiec bok b mam dlugosc b2=18 b-dlugosc boku przekroju b=3√2 i znowu z tw Talesa h2/b=h/a h2 wysokosc od wierzchołka h2=(h*b)/a h2=5√2
8 mar 23:13
Ja : dzięki emotikonka
9 mar 14:06