matma
majka: dlaczego równanie prostej można obliczyć współczynnikiem kierunkowym chciałabym to również na
jakimś przykładzie zobaczyć i jakim jeszcze sposobem można obliczyć równanie prostej

?
−geometria analityczna
22 wrz 19:14
aaaa: mając podane dwa punkty przez które ona przechodzi:
jeśli prosta przechodzi przez dwa punkty, np. P1=(x1,y2 ), P2=(x2,y2) to
x−x1x1−x2=y−y1y1−y2
22 wrz 19:19
22 wrz 19:21
majka: i to jest ten sposób który napisałam ? czyli przez współczynnik kierunkowy ?
a jest jeszcze jakiś inny ?
22 wrz 19:23
aaaa:

rysunek pomocniczy
22 wrz 19:23
aaaa: nie tu nie ma współczynnik kierunkowy to a y=ax+b
22 wrz 19:25
majka: aha dzięki
22 wrz 19:27
aaaa: nie ma raczej takiego wzoru, że nie musisz tego liczyć jest ten wzór oraz ten : a={ yb−ya
}{xb−xa} w później
y=a(x−xb)+yb
22 wrz 19:30
22 wrz 19:30