Wielomiany
Michalina: Liczba 2 jest miejscem zerowym wielomianu W(x). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu
przez wielomian P(x) = x2 − 3x + 2, jeśli wiadomo, że w wyniku dzielenia wielomianu W(x)
przez dwumian (x − 1) otrzymujemy resztę 5.
Bardzo proszę o wytłumaczenie, bo zupełnie nie wiem co autor miał na myśli..
22 wrz 19:07
Mateusz: Oznaczam sobie naszą szukaną reszte
np przez cx+d
Korzystając z Tw Bezout
i z informacji podanych w zadaniu:
W(2)=0 i W(1)=5
mozna dojsc do takiego układu rownan:
2c+d=0
c+d=5
dalej juz chyba jasne polecam sczegolnie zaznajomic sie z wyzej wymienionym twierdzeniem jest
ono bardzo przydatne
22 wrz 23:00