geometria
Pamm:

W trójkącie ABC dane są długości dwóch boków oraz miara jednego z kątów. Oblicz długość boku AC
oraz długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie.
22 wrz 19:07
Pamm: nie widać rysunku

tak więc podstawa ma 16, ramię 14.
trójkąt oznaczony następująco: lewy dolny wierzchołek A, prawy B, górny C. Kąt CAB ma miarę 60.
proszę o pomoc
22 wrz 19:09
aaaa: masz napisane że jest to trójąt równoramienny?
22 wrz 19:12
aaaa: ?
22 wrz 19:14
Pamm: niestety nie ma takiej informacji
22 wrz 19:17
aaaa: więc: z funkcji trygonometrycznych będzie tak:
22 wrz 19:32
aaaa:

sin60 =U {a}{16−x}
sin60 = U {
√3}{2}
22 wrz 19:36
aaaa: nie sorrka z drugiej strony cos 60 = 14/16 −x
czyli 1/2=14/16−x
22 wrz 19:37
Pamm: już się zorientowałam, chodziło o twierdzenie cosinusów <facepalm>
22 wrz 19:53