funkcja kwadratowa
anna: Prosze niech ktos mi obliczy z WYJASNIENIEM ta funkcje :
a3-21a+36=0
Prosze jak najszybciej.
8 mar 16:45
kaz: a gdzie ten kwadrat?
8 mar 17:00
anna: no wlasnie problem w tym ze jest szescian i trzeba jakos to zrobic
8 mar 18:14
anna: wlasnie nie ma kwadratu i moze trzeba jakos to do tego doprowadzic, ale ja nie mam
pojecia
prosze pomozcie mi z tym szybko . Błagam ......
8 mar 18:19
Eta:
To jest równanie i to stopnia trzeciego







Należy go rozwiązać!
Można tak:
a
3 - 3a
2 +3a
2 - 9a - 12a +36 =0
a
2( a -3) + 3a( a -3) - 12( a - 3)=0
( a - 3)( a
2 +3a - 12)=0 Δ=9 + 48 = 57
√Δ =
√57
a= 3 lub a= ( - 3 +
√57)/2 lub a = ( -3 -
√57)/2
2/ sposób: kandydatami na pierwiastki wymierne są :
- 1, +1, -2, +2, - 3, +3, - 4, +4, - 6, +6 ....
jest ich sporo!
trzeba liczyć W( r) =0 ( okaże sie ,że tylko dla r= 3
W( 3) =0
dlatego ja wybrałam pierwszy sposób!
8 mar 21:41
bolek:
Dobry wieczór.
Analizując dzielniki liczby 36 stwierdzamy, że liczba 3 spełnia równanie, a więc mamy
pierwszy pierwiastek a1 = 3
Wykonujemy dzielenie: (a3 - 21a + 36) : (a - 3) np. schematem Hornera
i otrzymujemy trójmian: a2 + 3a - 12, który rozkładamy na czynniki obliczając Δ.
8 mar 21:42
Eta: Dobry wieczór!
Tak właśnie jest! wyniki nasze się zgadzają !
Pozdrawiam!
8 mar 21:50