awdawdd
lolek: Dany jest trójkąt prostokątny ABC o wierzchołkach A(x0,0) i B(−x0,0), gdzie x0, które są
końcami jednej z przyprostokątnych. Wierzchołek C należy do paraboli y=12x2 +2. Oblicz
obwód tego trójkąta, jęśli jego pole jest równe 8.
Domyślam się, że AB=a=2xo. Nie mam pojęcia co dalej. Proszę o pomoc
22 wrz 17:22
VEVO: | | 1 | |
odległość osi x od punktu na prostej y= |
| x2+2 jak mozna zapisac? |
| | 2 | |
22 wrz 17:35
lolek: własnie nie wiem w zadaniach z prostokątem zapisywane to było równowartością paraboli, ale do
trójkąta to nie pasuje
22 wrz 17:50
lolek:
22 wrz 18:02
VEVO: odległość między tymi punktami
(x,0)
korzystam ze wzoru na odległość punktów na osi wspolrzednych
teraz odległość punktów na osi "x"
(−x,0) (x,0)
⇒
√4x2⇒ 2x
pole=8
zatem
f(−2)=4 ,f(2)=4
A=(−2,0) B=(2;0)
C=(−2,4) ∧ (2,4)
reszta banał , pozdrawiam
22 wrz 18:42
patryk: skąd wziąłeś to równanie w którym Ci x=2 wyszło?
23 wrz 17:30
Ktoś: x=2, wyszło m.in z dzielenia wielomianów.
6 lis 23:58