Zastosowanie funkcji kwadratowej w zadaniach tekstowych
Ewelinka : Będę niezmiernie wdzięczna za pomoc w rozwiązaniu dwóch zadań tekstowych z zastosowania funkcji
kwadratowej, które przedstawiam ponizej.

1) Do wyłożenia prostokątnej podłogi można użyć płytek kwadratowych w dwóch rozmiarach. Długość
boku jednej płytki jest o 2 cm większa od długości boku większej. Można zużyć 864 płytek
mniejszych lub 384 większych. Oblicz pole powierzchni podłogi i rozmiar płytek .
2) Bok rombu ma długość 17 cm, przekątne różnią się o 14 cm.. Oblicz długości przekątnych ..
22 wrz 16:24
VEVO: na moje oko to taki układzik będzie
gdzie x− bok płytki
y−ilość płytek
22 wrz 16:33
VEVO: (x+2)2 * y=384
x2*y=864
22 wrz 16:34
VEVO: b
przekątne
2y−2x=14
y−x=7
pitagoras
x2+y2=172
układ
y−x=7
x2+y2=289
przekątne powinny Ci wyjść
16cm i 30 cm
22 wrz 16:58
VEVO: przepraszam za wprowadzenie w błąd w pierwszym
wystarczy przeciez takie równanie rozwiązać
(x+2)2 *384=864x2
powinno wyjść rozmiar płytek
x=4
x+2=6
a powierzchnie bez problemu sama sobie policzysz
22 wrz 17:20