joluś : Pole trapezu jest równe P, a stosunek długości podstawtrapezu wynosi 2. Przekątne dzielą
ten trapez na cztery trójkąty. Oblicz pole każdego z tych trójkątów.
12 kwi 18:21
Sitta: Narysuj trapez ABCD. Przekątne przecinają się w punkcie E.
Kąty: BAC = ACD i BDC =ABD oraz AB=2DC więc ΔABE i ΔDCE są podobne ( k=2).
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa, więc jeśli pole
ΔDCE=x to pole ΔABE = 4x.
AE =2EC więc pole ADE=2x,
BE=2ED ⇒ pole ΔBCE= 2x
Podsumowując: Pole trapezu P= x+ 2x +2x + 4x
Stąd 9x=P/:9
x=P/9
Ostatecznie:
PΔDCE = 1/9 P
PΔADE=2/9 P
PΔBCE =2/9 P
PΔABE = 4/9 P
13 kwi 13:31