Krótkie zadanko z logarytmów.
NogaL: wyznacz liczbę x=(log36 7) * (log6 49) jeżeli wiadomo, że log7 36 = a.
Wyniki z odpowiedzi: x = 4a2
Mi wciąż wychodzi x= 4a bądź x= 2a2
Proszę o rozwiązanie w miarę krok po kroku abym mógł zlokalizować błąd.
Z góry dziękuję.
22 wrz 12:13
Godzio:
| | 1 | | 1 | | 2 | |
log367 * log649 = |
| log67 * 2log67 = log627 = ( |
| )2 = ( |
| )2 |
| | 2 | | log76 | | log736 | |
=
22 wrz 12:20
NogaL: k. wielkie dzięki. widzę za brakowało ( i chyba nadal brakuje ) mi trochę teorii.
U mnie wyglądało to mniej więcej tak od momentu gdzie popełniłem błąd:
log
367 * 2log
367 = 2 log
3649 = 4log
367 =
4log7 36 =
4a
Teraz przynajmniej wiem jak się mnoży logarytmy

Wielkie dzięki za pomoc.
22 wrz 12:57
Mati: log367=12log67
Z jakiego wzoru wzięło się takie przekształcenie?
26 sty 18:34
26 sty 18:36
26 sty 18:37