Całka
Heniu: Proszę o pomoc w całce:
22 wrz 12:11
think: przez części dwukrotnie,
1
o
v = e
x ⇒ v' = e
x
2
o
v = e
x ⇒ v' = e
x
22 wrz 12:32
Godzio: Oooo
think jak ja dawno Cię nie widziałem

Chyba dawno nie wchodziłaś na forum
22 wrz 12:34
Godzio: Mam zamiar, ale nie wiem czy mi się uda, mam studia, prace i do tego 4 osoby do korepetycji,
będzie ciężko jeszcze forum do tego dołożyć, ale będę się starać
22 wrz 12:43
think: no to rzeczywiście sezon zapowiada się dla Ciebie mega pracowicie

forum to przyjemność nie
obowiązek, więc będziesz jeśli tylko będziesz miał taką możliwość. Ja póki co nie mam żadnych
petentów na korepetycje i ze wstydem przyznaję, że mi to na rękę, trochę się tym już
zmęczyłam. Może za parę miesięcy z chęcią podejmę się wyciągania kogoś na 2, bo niestety
ambitniejsze istoty do mnie nie przychodzą.
22 wrz 12:47
Godzio:
A do mnie wyjątkowo 2 takie osoby przyszły które nieco ambitniej chcą

No ale zobaczymy jak
to będzie
22 wrz 12:49
Trivial:
Godziu, jaki masz koszt za godzinę? Może się skuszę.
22 wrz 12:50
Godzio: 20 − 25
22 wrz 12:59
think: to Godzio drogi nie jesteś. Ja biorę różnie, zależy kto przychodzi (podstawówka, gimnazjum czy
liceum, bo studenci to tylko znajomi mi się trafiają).
22 wrz 13:51
Jack:
ceny zależy też o miejscowości... Najlepiej się pewnie płaci w Wawie.
22 wrz 13:58
think: Jack wiem, ja w małej dziurze mieszkam, ale Godzio to przecież Wrocławianin, a tam korepetycje
chyba chodzą wyższym kursem...
22 wrz 14:05
sushi_ gg6397228:
jak tam
THINK już jest 150 czy może niewiele brakuje do 60
22 wrz 14:19
Godzio:
E tam póki co tyle mi starcza, jak będę bardziej zaawansowany to podwyższę stawkę
22 wrz 14:19
think: sushi bez zmian ani w jedną ani w drugą stronę, ale dzięki za troskę w drzwiach jeszcze się
mieszczę i o własnych siłach się poruszam
22 wrz 14:21
sushi_ gg6397228:
to bardzo ŹLE
22 wrz 14:22
think: oj tam źle, jestem jaka jestem...
22 wrz 14:23
22 wrz 14:24
Mateusz: think czyżbyś była z tarnowa
22 wrz 14:34
sushi_ gg6397228:
za stara dla Ciebie
Mateusz
22 wrz 14:38
Mateusz: sushi Nie szukam Panny do towarzystwa
22 wrz 14:41
sushi_ gg6397228:
wiadomo do czego......
22 wrz 14:41
Mateusz: No do czego

22 wrz 14:46
sushi_ gg6397228:
do gimnastyki
22 wrz 14:50
Trivial:

Jak wszyscy wiedzą, całki na końcu nie da się wyrazić za pomocą złożenia funkcji elementarnych,
więc to już koniec.
22 wrz 15:18
Godzio:
Już musiał się pochwalić obrazkiem
22 wrz 15:19
Vizer: Trivial
Nie wkurzaj mnie tym wklejaniem obrazków
22 wrz 15:19
Trivial:
Pisanie tutaj nietrywialnych całek to katorga...
22 wrz 15:20
Trivial: A jaki odzew od razu!!!1
22 wrz 15:21
Jack:
dobra dobra, wcześniej pisałeś i przechodziłeś takie katorgi − nie wyżywaj się na nas (też
nieco próbowałem z tymi obrazkami ale szukam odpowiedniego taga i nie mogę na niego wpaść

)
22 wrz 15:28
Vizer: Dokładnie tak samo jak ja
Jack
Ale się nie poddam

22 wrz 15:30
Trivial:
22 wrz 15:32
Trivial:
Akurat tag do obrazków mógłby zostać dodany do tagów standardowych, tym bardziej że jest bardzo
łatwo go dodać. Może zainteresuje się tym pan
Jakub?
22 wrz 15:34
Vizer: A jakaś podpowiedź do tego taga?
22 wrz 15:36
Trivial:
Podpowiedź: Nie sam tag jest ważny.
22 wrz 15:39
Vizer: No cóż zawsze coś

Dzięki.
22 wrz 15:41
think: Mateusz nie jestem z Tarnowa, brat mnie zaprosił na wybryki pod Krakowem
22 wrz 16:19
xXx: Trivial z kim miałeś analizę na pierwszym roku jeśli wolno spytać

?
22 wrz 17:26
Trivial:
Z panią dr Zw.
22 wrz 17:54
xXx: aj myślałem, że z panią JN
22 wrz 20:20
Vizer: xXx studiujesz na aghu?
22 wrz 20:25
xXx: tak Vizer
22 wrz 20:47
Vizer: No proszę

Ja w tym roku idę na studia w AGH na infe na EAIIE. Na jakim wydziale i kierunku
jesteś?
Trivial ty też na AGH studiujesz?
22 wrz 20:50
Trivial: tak Vizer
22 wrz 20:52
xXx: haha Vizer moja sytuacja jest taka sama jak twoja
22 wrz 20:52
Vizer: 
To witam kolegę z kierunku
22 wrz 20:54
Trivial: Vizer, szykuj się na elektro! ... magnetyzm...
22 wrz 20:55
Vizer: Chodzi Ci o Podstawy Elektrotechniki? Rozwiń myśl o szykowaniu się
22 wrz 20:58
xXx: a witam
22 wrz 20:59
Trivial: Chodzi mi o fizykę.
22 wrz 21:00
Vizer: Nie mów, że to będzie zmorą na tym kierunku, wydawało mi się, że analiza, algebra i WDI, będą
najgorsze.
Trivial czyli rozumiem, że Ty starszy rocznik na Infie?
22 wrz 21:04
Trivial: Tak, tylko na innym wydziale.

Starszy → teraz będzie drugi.
22 wrz 21:07
xXx: no to bedzie problem bo ja fizyki na maturze nie zdawalem i mialem ja ostatnio w drugiej klasie
22 wrz 21:15
Vizer: Też nie zdawałem matury z niej, no ale cóż pożyjemy zobaczymy

A z programowaniem miałeś do
czynienie?
22 wrz 21:17
Trivial: To pytanie do mnie czy do x?
22 wrz 21:18
Vizer: Do [P[xXx}], ale jestem też ciekawy Twojej odpowiedzi
22 wrz 21:19
xXx: Wiem z czym to sie je ale umiem tylko proste programiki pisać, a nawet bardzo proste
22 wrz 21:21
Vizer: Uff to dobrze, ze nie będę osamtniony z takimi umiejętnościami

A
Trivial jak to było z
Tobą

W każdym bądź razie na pewno umiesz wklejać obrazki na to forum a ja nie

22 wrz 21:23
Trivial:
Umiałem trochę programiki pisać w prostych językach skryptowych w stylu proceduralnym.

No i
w umiarkowanym stopniu HTML + CSS, ale to znają już dzieci z przedszkola.
22 wrz 21:30
Vizer: A to spoko

Czyli jak skończę I rok studiów to będę umiał wklejać obrazki na forum, dobrze
wiedzieć

A jak z czasem wolnym
22 wrz 21:32
xXx: Vizer, Trivial nie studiuje na eaiie wiec pewnie u niego z godzinami jest calkiem inaczej
22 wrz 21:34
Trivial:
Vizer, jeszcze nic w kierunku wklejania obrazków na forum nie miałem, sam domyśliłem się
jak to zrobić.

Takie rzeczy dopiero w roku 2. Z czasem wolnym to jest tak, że jest go
duuużo. (u mnie

) Na eaie pewnie nie ma czasu na nic.
22 wrz 21:35
Vizer: No tak to mnie pocieszyłeś
22 wrz 21:37
Mateusz: Programowania nie ma co sie obawiac jest ono wykładane od podstaw ale coś tam warto wiedzieć
wczesniej po studiach nawet nie zliczysz ile będziesz znał języków programowania
22 wrz 21:41
xXx: aż tak źle

?
22 wrz 21:41
Trivial:
Vizer, za 2 tygodnie zaczynamy, to zobaczysz jak jest.

I mi powiesz, bo sam się
zastanawiam jak jest na EAIE. Swoją drogą myślę że wfiis niewiele odstaje, bo tu mamy
analityczny 'kosmos'. Ale da się ogarnąć.
22 wrz 21:42
Vizer: Tak myślałem, ze Ty an FIIS, tam to pewnie fizyka na poziomie hard

Jak będę miał wolny czas
to na pewno coś tu skrobnę
22 wrz 21:44
Trivial:
Fizyka nie jest aż tak trudna jak mogłoby się wydawać, ale na już drugim wykładzie pojawiają
się całki krzywoliniowe...
22 wrz 21:47
xXx: 
miło słyszeć, boje sie w takim razie co sie pojawia na szostym wykladzie a nie daj boze na
dziesiatym
22 wrz 21:49
Vax: Dzisiaj robiłem fajne zadanie ,,dla chętnych", chcecie ?
22 wrz 21:49
Trivial: Na szóstym wykładzie to już pewnie powierzchniowe skierowane...
22 wrz 21:50
Trivial:
Zadanko
Vaxa... Nie wiem czy mam odwagę.
22 wrz 21:51
VEVO: No no witam kolegów z AGH
22 wrz 21:52
Vizer: No to faktycznie ciekawa sprawa, przeciętny student na początku studiowania nie ma pojęcia co
to całka, a tu wyskakuje się z nią na drugim wykładzie

Na wakacjach starałem się pouczyć
trochę o granicach, pochodnych, ekstremach, badaniu przebiegu zmienności funkcji. Mam
nadzieję, że to zaprocentuje na początku.
22 wrz 21:52
Vax: Znalazłem je na pewnym forum

Dla jakich rzeczywistych parametrów m,n wielomian:
W(x) = mx
20 + nx
19 + 1
jest podzielny przez wielomian x
2+x+1 ?
22 wrz 21:52
Vizer: VEVO Ty też AGH

22 wrz 21:53
Vizer: Dobra chwila skupienia na zadanie
22 wrz 21:54
Trivial:
Vizer nikt nie wymaga od ciebie znajomości całek. Mówię tylko, że pojawiają się już na
początku, ale na ćwiczeniach jakoś się je pomija do czasu gdy przynajmniej znamy już pochodne.
22 wrz 21:54
22 wrz 21:57
VEVO: też AGH , wydział GiG. W tym roku zaczynam
22 wrz 21:58
Vizer: Widzę, że ludzi z AGH ciągnie podświadomie do tego forum
22 wrz 22:01
xXx: haha Trivial, niezła scena
22 wrz 22:01
VEVO: wydaje mi się że to nie przypadek , znajomy mówi że nie ważne co studiujesz i tak będziesz z
matmy gnębiony (mi to pasuje)
22 wrz 22:03
Trivial:
Co do samego filmiku, to na tablicy mają błąd...
22 wrz 22:08
Vax: @
Trivial 
22 wrz 22:09
AC:
Wyszło:
m=1
n=0
22 wrz 22:34
Vax: Niestety, źle
22 wrz 22:37
Vizer: Zadanie bardzo ciekawe
22 wrz 22:37
AC:
To dlaczego się cieszysz? Why!
22 wrz 22:38
Vax: Tak jakoś dużo używam emotikon i napisałem taką, wcale nie chodziło mi o to, że się cieszę
22 wrz 22:41
Trivial:
Vax: Ten wielomian trzeba dzielić? ...
22 wrz 22:42
AC:
Pomyliłem się.
To teraz będzie dobrze:
m=1
n=1
22 wrz 22:43
Vax: Nie trzeba

Osobiście mam rozwiązanie trochę nieelementarne i zastanawiam się, jak to
rozwiązać elementarnie (ale bez dzielenia

)
22 wrz 22:44
Vax: AC teraz dobrze, gratuluję
22 wrz 22:44
AC:
Dzięki!
22 wrz 22:46
Trivial: Czy rozwiązanie zakłada znajomość
Vaxowych magicznych nierówności?
22 wrz 22:48
Vax: Nie, nic takiego nie trzeba znać
22 wrz 22:49
AC:
Tym razem magiczne Vaxowe równości
22 wrz 22:50
Vax: Z ciekawości
AC, masz rozwiązanie elementarne, czy nie do końca?
22 wrz 22:51
AC:
Elementarne.
22 wrz 22:52
Jack:
ja skorzystałem z tw. Bezouta... wykorzystałem liczby zespolone, przeszedłem na postać
wykładniczą i rozwiązałem układ dwóch równań. Również wychodzi (x,y)=(1,1)

Masakryczne
momentami rachunki ale jednak elementarne.
23 wrz 00:12
AC:
mx20 + nx19 + 1 = W(x) * (x2 + x + 1)
Wielomian W(x) możemy przedstawić w postaci sumy:
W(x) = ∑i=0→18 ai xi
Po wymnożeniu otrzymujemy równanie:
mx20+nx19+1 = ∑i=2→20 ai −2 xi + ∑i=1→19 ai −1 xi +∑i=0→18 ai −1 xi
mx20 + nx19 + 1 = ∑i=0→18 ai (xi + 2 + xi + 1 + xi ) =
= a0 + (a0 + a1) x + ∑i=2→18 (ai −2 + ai −1 + ai ) xi +
+ (a17 + a18) x19 + a18 x20
Porównując współczynniki przy tych samych potęgach:
a0 = 1 m= a18 n = a17 + a18
Jeszcze wsp. przy x a0 + a1 = 0 ⇒ a1 = −1
wszystkie pozostałe muszą być równe zeru.
ai −2 + ai −1 + ai = 0 dla i= 2 do 18
Zapisz my to równanie dla i=k+2 oraz i = k+3
ak + ak + 1 + ak + 2 = 0
ak + 1 + ak + 2 + ak + 3 = 0
Odejmując stronami dostajemy:
ak = ak + 3
Stąd natychmiast:
a0 = a18 = 1 = m
0= a0 + + a1 + a2 ⇒ a2 =0 ⇒ a17 = 15 + 2 = 0 ⇒ n = a18 + a17 = 1
23 wrz 09:29
Vax: To może ja pokażę swój sposób. Chcemy, aby wielomian W(x) = mx20 + nx19 + 1 był podzielny
przez x2+x+1. Niech teraz Ω będzie pierwiastkiem pierwotnym 3 stopnia z jedynki, tj Ω =
e2iπ/3, wtedy Ω,Ω2 są jedynymi pierwiastkami danego trójmianu, więc muszą być też
pierwiastkami W(x), podstawiając widzimy, że musi zachodzić mΩ2 + nΩ+1 = 0 (wykładniki
bierzemy modulo 3, podstawiając Ω,Ω2 dostajemy to samo), ale zachodzi Ω2+Ω+1 = 0, skąd od
razu wynika, że m=n=1 (Łatwo to pokazać nie wprost, niech dane równanie spełnia para różna od
(m,n)=(1,1) czyli mΩ2+nΩ+1=0 ⇔m(Ω2+Ω+1)−mΩ−m+nΩ+1=0 ⇔ Ω(n−m) = m−1, po lewej mamy liczbę
nierzeczywistą a po prawej rzeczywistą, więc musi zajść m=n, wtedy m−1=0 ⇔m=n=1)
23 wrz 09:37
AC:
Eleganckie rozwiązanie, sam na to wpadłeś?
23 wrz 10:00
Vax: Tak.
23 wrz 10:18
........: niech zyje Vax!
23 wrz 10:29
AC:
dla Ω2
dostajemy trochę inne równanie mΩ + nΩ2 + 1 = 0 ale wszystko jest OK!
23 wrz 11:27
Vax: Tak, ale to się dosłownie analogicznie rozpatruje jak dla Ω1
23 wrz 11:31
Jack:
szaleństwo z tym pierwiastkiem pierwotnym...
23 wrz 11:34
AC:
Pierwotny to nic ale zauważyć że Ω, Ω2 to pierwiastki wielomianu x2 + x +1 =0 to jest to.
23 wrz 11:48
Trivial:
Widzę, że prawie dobrze kombinowałem, nie wpadłem tylko na te pierwiastki z jedynki.

Świetny
sposób!
23 wrz 12:01
AC:
Vax ma pytanie. Czy masz jakiekolwiek wsparcie w tym co robisz?
Czy możesz liczyć na pomoc nauczyciela? Może masz w rodzinie jakiegoś matematyka.
23 wrz 12:26
Trivial:
Może ma wujka Eulera.
23 wrz 12:30
rączka: I dziadka Gaussa
23 wrz 12:31
Vax: U mnie w rodzinie matematykiem nikt nie jest, a w okolicy nie ma żadnego nauczyciela, który by
się zajmował typowo olimpijskimi zadaniami, jednak co pół roku jeżdżę na obozy matematyczne
przygotowujące do olimpiady matematycznej, oraz mam kontakt do wielu osób (m.in z różnych for,
obozów

) którzy też startują/startowali w olimpiadzie, więc jak czasem mam jakieś pytania
jest się kogo zapytać
23 wrz 12:32
exowny: Jeśli mogę zadać pytanie, Vax, od kiedy się zacząłeś tak uczyć matematyki ?
23 wrz 13:01
Vax: Ogólnie matematyką interesuje się od kiedy pamiętam, jednak mocniej zacząłem się do niej
przykładać gdzieś pod koniec 1 gimnazjum.
23 wrz 13:05
exowny: A przed tym "mocniejszym przykładaniem" na jakim poziomie była Twoja matematyka?
23 wrz 13:06
Vax: Dosyć ciężko to ocenić, no ale gdzieś na poziomie 2−3 gimnazjum, po prostu rozumiałem materiał
który był na lekcji, no i chodziłem na kółko przygotowujące do konkursu kuratoryjnego
23 wrz 13:12
exowny: Masakra, i praktycznie samemu osiągnąłeś taki poziom jaki posiadasz obecnie

?
23 wrz 13:15
Vax: To tak jak już pisałem, po 1 gimnazjum postanowiłem się trochę bardziej przyłożyć, zacząłem
analizować materiał LO, tak właśnie znalazłem tę stronę, która bardzo mi w tym pomogła, no i
dalej zamówiłem kilka książek, poznałem na forach parę osób, zacząłem jeździć na różne obozy i
tak to poleciało, że tak powiem, to po prostu wciąga
23 wrz 13:20
exowny: Świetlana przyszłość przed Tobą

.
23 wrz 13:22
Vax: Zobaczymy, ale dzięki
23 wrz 13:36