skrócone mnożenie
Madamme: p{[(2−√3) − 2]2 + (√3 − √32
22 wrz 10:57
Madamme: kurcze, nie zdążyłam dokończyć... już pisze jeszcze raz w czym problem.
22 wrz 10:57
Madamme: √( (2− √3) −2)2 + (√3 − √3)2=
dalej zrobiłam tak:
√ (7− 4√3) + 4 + 4(2 − √3)= √7 − 4√3 + 4 + 8 − 4√3 = 19 − 8√3
co zrobiłam źle albo czy zrobiłam dobrze?
22 wrz 11:01
Vizer: Rozumiem, że pod pierwiastkiem jest: [(2−√3)−2]2 +(√3−√3)2
Na samym początku, żeby sobie ułatwić zadanie należało odjąć od siebie dwójki i i zostało by Ci
pod kwadratem tylko −√3, Tak samo w drugim nawiasie odjąc od siebie √3 i wyjdzie ci 0 i
obliczenia dalej są proste.
22 wrz 11:06
Madamme: wychodzi √3?
22 wrz 11:12
Madamme: ( nie mam odpowiedzi do tych zadań, a tak mi wyszło)
22 wrz 11:12
Vizer: Dobrze
22 wrz 11:12