prosze o pomoc w obliczeniu przykladu
milosz: prosze o pomoc w obliczeniu przykladu
Obliczyc dlugosc luku krzywej
y2=4x3 0 ≤ x ≤ 8/9
22 wrz 09:35
AS: Wzór podstawowy na długość łuku: d =
√1 + f"2(x) dx
f(x) = 2X
3/2 , f'(x) = 2*(3/2)*x
1/2 = 3
√x
Obliczam najpierw całkę nieoznaczoną
d = ∫
√1 + 9xdx
Podstawiam 1 + 9x = t => 9dx = dt => dx = dt/9
| | t3/2 | |
d = 1/9∫√tdt = 1/9* |
| = 1/9*2/3*√(t3 = 2/27√(9x + 1)3 |
| | 3/2 | |
Podstawiam granice górną i dolną
d = 2/27
√(9*8/9 + 1)3 − 2/27
√(9*0 + 1)3 = 2/27*
√93 − 2/27 = 52/27
22 wrz 10:37
milosz: ok wielkie dzieki
22 wrz 11:57
Trivial:
Można choć trochę prościej rachunkowo.
| | 2tdt | |
Podstawienie t = √1+9x, czyli 1 ≤ t ≤ 3; t2 = 1 + 9x, zatem dx = |
| . |
| | 9 | |
| | 2t2 | | 2 | | 2 | |
d = ∫0..8/9√1+9xdx = ∫1..3 |
| dt = |
| [t3]1..3 = 2 − |
| . |
| | 9 | | 27 | | 27 | |
22 wrz 12:14
AS: Wiele dróg prowadzi do Rzymu,teraz poznałem krófszą.
.
22 wrz 16:43