Jak ja mam to obliczyć?
top model: Jak ja mam to obliczyć? Pomóżcie proszę.
112:1237−313(4211−312)
21 wrz 23:41
Vax: Wszystko zapisz w postaci ułamków niewłaściwych, dzielenie zamieniasz na mnożenie odwracając
ułamek i liczysz..
21 wrz 23:42
top model: a co to są ułamki niewłaściwe?
21 wrz 23:44
Basia:
pozamieniać wszystko na ułamki np. 1237 = 877 i liczyć
21 wrz 23:45
top model: ok a dlaczego dzielenie zamieniam na mnożenie?
21 wrz 23:47
Basia:
do której klasy Ty chodzisz top model−u ?
21 wrz 23:49
top model: do 1 l.o. top model się nie odmienia
22 wrz 00:01
Eta:
22 wrz 00:05
Vax: top modle, z czym masz dokładnie problem w tym zadaniu ?
22 wrz 00:07
sushi_ gg6397228:
bo w 6 klasie SP ucza jak sie dzieli ułamek przez ułamek
22 wrz 00:08
Basia:
odmienia się, odmienia, nie słyszałeś o top modelach, o tym, że temu lub tamtemu top modelowi
coś tam uszyto, doszyto, odpruto itp.
na pewno do 1 l.o. ? bo pytania zadajesz na poziomie 4, 5 podstawowej
pisz prawdę, bo od tego zależy sposób tłumaczenia
22 wrz 00:09
top model: nie rozumiem gdzie mam odwracać. sp skończyłam 8 klasową w 1987 roku. Teraz próbuje się
dokształcić w zaocznym l.o.. Praca nie pozwala mi na chodzenie na wszystkie zajęcia i ominely
mnie te ulamki nad którymi teraz płacze.
22 wrz 00:11
top model: Basia ale ja jestem kobietą
22 wrz 00:12
sushi_ gg6397228:
jezeli mamy
| 24 | | 12 | | 24 | | 10 | | 2 | | 10 | | 2 | | 1 | |
| : |
| = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| 50 | | 10 | | 50 | | 12 | | 50 | | 1 | | 5 | | 1 | |
22 wrz 00:16
sushi_ gg6397228:
| | 3 | | 12*7 + 3 | | 87 | |
12 |
| = |
| = |
| |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
22 wrz 00:17
sushi_ gg6397228:
teraz sprobuj na razie zamienic kazdy ułamek (całosc + ogonek) wedlug schematu powyzej
22 wrz 00:18
top model: no dobrze a jak mam wykonać działanie w nawiasie? jak odejmować różne dzielnikii i mianowniki?
22 wrz 00:18
Basia:
no to jesteś top modelką
podzielić przez ułamek to znaczy pomnożyć przez jego odwrotność
12 : 32 = 12*23
22 wrz 00:18
top model: 32:787−103(2411−72)
22 wrz 00:21
Basia:
trzeba sprowadzić do wspólnego mianownika
| 46 | | 7 | | 46*2 | | 7*11 | | 92 | | 77 | | 15 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| 11 | | 2 | | 11*2 | | 2*11 | | 22 | | 22 | | 22 | |
22 wrz 00:22
sushi_ gg6397228:
| 21 | | 16 | | 21*5 | | 16*4 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| 4 | | 5 | | 4*5 | | 5*4 | |
| | 105 | | 64 | | 105−64 | |
= |
| − |
| = |
| = ... |
| | 20 | | 20 | | 20 | |
22 wrz 00:22
top model: top model z angielskiego i popularnego programu tv
22 wrz 00:22
Basia:
poza tym tam ma być
| 3 | | 87 | | 3 | | 7 | | 1 | | 7 | | 7 | |
| : |
| = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| |
| 2 | | 7 | | 2 | | 87 | | 2 | | 29 | | 58 | |
22 wrz 00:24
top model: 758−103−2922 i wszystkie mam sprowadzić do wspólnego mianownika?
22 wrz 00:29
top model: czy to ma być 758−103(−2922)
22 wrz 00:30
top model: pomnożyć czy odjąć pomóżcie proszę
22 wrz 00:30
sushi_ gg6397228:
pisz w nowej linijce nie tam gdzie jest nick, i dawaj U a nie u
zapisz jeszcze raz wszystko od nowa
22 wrz 00:31
Basia:
nie; tam będzie:
758 − 103*1522
tu dużo da się skrócić; 10 i 22 przez 2, 3 i 15 przez 3
potem już niestety do wspólnego mianownika, którym będzie 58*11
22 wrz 00:33
22 wrz 00:35
sushi_ gg6397228:
to nie jest poczatek zadania, bo oszukalas wczesniej przy zamianie calosci
(w nawiasie bylo 4cos − 3 cos, wiec wynik musi byc na plusie)
zapisz pierwsza linijke tylko juz po zamianie calosci na ulamek niewlasciwy
22 wrz 00:37
Basia:
| | −29 | |
żle; tam nie ma żadnego |
| |
| | 22 | |
policz jeszcze raz
| | 46 | | 24 | |
4211 = |
| i tu masz błąd bo masz |
| nie wiadomo skąd |
| | 11 | | 11 | |
poza tym po
103 jest mnożenie i ono nie zamieni się ani na odejmowanie, ani na dodawanie
22 wrz 00:38
22 wrz 00:41
Basia:
normalka, przyzwyczaisz się
22 wrz 00:45
top model:
| | 5 | |
ZROZUMIAŁAM BŁAD TERAZ JAK MAM SIE ODNIEŚĆ DO |
| ? |
| | 1 | |
22 wrz 00:49
sushi_ gg6397228:
Top model prosimy o zapisanie poprawnie, bo zaraz bedzie 1.00 i trzeba spac iść
22 wrz 00:49
top model: | 7 | | 5 | | 3 | |
| − |
| + |
| TAK MI WYSZŁO I NIE WIEM CO DALEJ |
| 58 | | 1 | | 11 | |
22 wrz 00:50
top model: | | 3 | |
PRZEPR * |
| NA KONCU MA BYC |
| | 11 | |
22 wrz 00:52
sushi_ gg6397228:
zapisywanie kawalkow zadania jest niepoprawne, bo nie mozemy pokazac gdzie jest bład;
dlatego prosze kolejny raz o zapisanie pierwszej linijki zadania z pierwszego postu, tylko juz
w w wersji z "ułamkiem niewłasciwym"
(czytaj zamiana calosci co zostala pokazana przez p. Basie o 23.45)
22 wrz 00:54
sushi_ gg6397228:
| 3 | | 87 | | 10 | | 46 | | 7 | | 3 | | 7 | | 10 | | 46 | | 7 | |
| : |
| − |
| ( |
| − |
| )= |
| * |
| − |
| ( |
| − |
| )= |
| 2 | | 7 | | 3 | | 11 | | 2 | | 2 | | 87 | | 3 | | 11 | | 2 | |
| 1 | | 7 | | 10 | | 46 | | 7 | | 7 | | 10 | | 46*2 | | 7*11 | |
| * |
| − |
| ( |
| − |
| )= |
| − |
| ( |
| − |
| )= |
| 2 | | 29 | | 3 | | 11 | | 2 | | 2*29 | | 3 | | 11*2 | | 2*11 | |
| 7 | | 10 | | 92 | | 77 | | 7 | | 10 | | 92−77 | |
| − |
| ( |
| − |
| )= |
| − |
| ( |
| )= |
| 2*29 | | 3 | | 22 | | 22 | | 2*29 | | 3 | | 22 | |
| | 7 | | 10 | | 15 | | 7 | | 10 | | 15 | |
|
| − |
| ( |
| )= |
| − |
| * |
| = |
| | 2*29 | | 3 | | 22 | | 2*29 | | 3 | | 22 | |
| 7 | | 10 | | 5 | | 7 | | 5 | | 5 | |
| − |
| * |
| = |
| − |
| * |
| = |
| 2*29 | | 1 | | 22 | | 2*29 | | 1 | | 11 | |
| 7 | | 25 | | 7*11 | | 25*2*29 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| 2*29 | | 11 | | 2*29*11 | | 11*2*29 | |
| 7*11−25*2*29 | | 25*2*29−77 | |
| = − |
| =.... |
| 2*29*11 | | 2*29*11 | |
22 wrz 10:27
lalka: 2 1/5 + 3,3
9 paź 18:29
lalka: czekam na obliczenie
9 paź 18:33