funkcje potęgowe
plizzz: √3x−2=2√x+2−2
ma ktoś propozycje jak się za to zabrać?
21 wrz 22:38
sushi_ gg6397228:
dziedzina
potem obustronnie do kwadratu
21 wrz 22:39
plizzz: tym sposobem moje rozwiązanie mija się z odpowiedzią. ma wyjść {2,34}
21 wrz 22:45
sushi_ gg6397228:
pokaz swoje obliczenia
21 wrz 22:45
Trivial:
sushi, nie daj się!
21 wrz 22:48
plizzz: √3x−2=2√x+2−2 /()2
3x−2=4x+8−8√x+2+4
x+14=8√x+2
x2 +196=64x+128
x2−64x+68=0
21 wrz 23:02
sushi_ gg6397228:
(x+14)2≠ x2 +196 wzory skroconego mnozena sie kłaniaja
21 wrz 23:06
plizzz: jezu, rzeczywiście, dzięki
21 wrz 23:07
plizzz: ale palnąłem głupotę, dzięki jeszcze raz
21 wrz 23:11
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
21 wrz 23:11
plizzz: (9/(x+8) − x1/3 + 2/( x2/3 − 2x1/3 + 4)*(x4/3*8x1/3)−(1+x1/3) a może jeszcze z tym masz jakieś
wskazówki?
21 wrz 23:11
plizzz: [9/(x+8) − (x1/3 + 2)/( x2/3 − 2x1/3 + 4]*(x4/3*8x1/3)−(1+x1/3) o tak lepiej wygląda
21 wrz 23:12
sushi_ gg6397228:
odpisalem w tamtym temacie
21 wrz 23:13