doprowadź do najprostszej postaci funkcja potęgowa
plizzz: hej, proszę o pomoc, zupełnie nie wiem jak się zabrać za te zadania:
doprowadź do najprostszej postaci:
(9/(x+8) − x1/3 + 2/( x2/3 − 2x1/3 + 4)*(x4/3*8x1/3)−(1+x1/3)
21 wrz 22:34
sushi_ gg6397228:
zrob ułamki bo nie widzac gdzie licznik a gdzie mianownik
21 wrz 23:13
plizzz: | | 9 | |
( |
| − U{ x13 + 2}{x23 − 2x1{3} + |
| | x+8 | |
21 wrz 23:23
plizzz: o nie chwilę
21 wrz 23:23
sushi_ gg6397228:
to trzeba troche dopracowac
21 wrz 23:24
plizzz: | 9 | |
| −U{ x13 + 2}{ x23−2x13 + |
| x+8 | |
4}*U{x
43*8x13{1+x
13}
21 wrz 23:31
sushi_ gg6397228:
| | 9 | | x13 + 2 | |
( |
| − |
| )* |
| | x+8 | | x23 − 2x13 + 4 | |
*(x
43 +8x
13)−(1+x
13)
21 wrz 23:34
plizzz: prawie, tylko dwa ostatnie (x do 3/4 +8x do 1/3) dzielimy przez (1+ x do 1/3)
21 wrz 23:36
plizzz: chodzi tylko o jakąkolwiek wskazówkę, bo w Kłaczkowie są tylko suche odpowiedzi
21 wrz 23:38
21 wrz 23:39
plizzz: właśnie tak
21 wrz 23:39
sushi_ gg6397228:
trzeba wykorzystac wzory
a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)
a=x13
b=2
21 wrz 23:40
plizzz: super, dzięki wielkie, napiszę potem czy mi wyszło
21 wrz 23:42
sushi_ gg6397228:
najpierw zacznij od pogrupowania
| | C | | C | | C | |
(A−B)* |
| = A* |
| − B* |
| |
| | D | | D | | D | |
| | C | | 9 | | x13* (x+8) | |
A* |
| === |
| * |
| =... |
| | D | | x+8 | | 1+x13 | |
| | (x13 + 2) | | x13* (x+8) | |
= |
| * |
| |
| | x23−2x13+4 | | 1+x13 | |
21 wrz 23:46
Pola: umiesz moze moje zadanie?
21 wrz 23:46