Prawdopodobieństwo
lipton: 8 chłopców i 7 dziewczyn ustawia się w szeregu losowym. Ustal prawdopodobieństwo tego szeregu
gdy będą stali:
a)płciami na przemian
b) chłopcy razem i dziewczyny razem
21 wrz 22:29
Eta:
a) 8!*7!=...
ch, d, ch, d, ch, d, ch, d,ch,d,ch,d,ch,d,ch
b) 8!*7! + 7!*8!= 2*7!*8!=...
chchchchchchchch ddddddd lub ddddddd chchchchchchchch
21 wrz 22:37
ll: a w b nie bedzie 8!+7! * 2
21 wrz 22:39
Eta:
r−m 15 osób
|Ω|= 15!
|A|= 8!*7! P(A)=..........
|B|= 1*7!*8! P(B)=...........
21 wrz 22:40