Prawdopodobienstwo
grunt: 5 lokatorów wsiada do windy 8 piętrowego budynku. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że:
a) każdy wysiądzie na innym piętrze
b) wszyscy wysiądą na tym samym piętrze
21 wrz 22:11
Vizer: Ważne jest tutaj określenie mocy omegi, że są to 5−elementowe wariacje z powtórzeniami ze
zbioru 8−elementowego. Czyli:
moc Ω=8
5
A−każdy z lokatorów wysiądzie na innym piętrze
moc A=8*7*6*5*4
21 wrz 22:20
Eta:
lokatorzy → piętra
5 → 8 to |Ω|= 85
A −−− wszyscy wysiądą na innym piętrze
1 lokator ma do wyboru jedno z 8 pieter , drugi jedno z 7 , trzeci jedno z 6, itd...
|A|= 8*7*6*5*4=...
P(A)=....
B −− wszyscy na tym samym piętrze
czyli wszyscy na pierwszym lub na drugim lub na trzecim itd
czyli 8 możliwości
|B|=8
P(B)=....
21 wrz 22:24
krystek: kombinacje z powtórzeniami wyjasniam w ten sposó 1 osoba 8 pięter do dyspozycji,
2−ga osoba też 8 pięter ,3−cia osoba tez 8p.....itd.
czyli 8*8*8*8*8*8=8
5
21 wrz 22:39
tusek: zle chuje!
to ma byc kurwa tak:
trzeba calke wyciagnac z 8! i chuj
4 gru 10:11
5-latek: Tez Cie kochamy

Pisze sie przez samo h
4 gru 10:13