Zadanie optymalizacyjne - funkcja kwadratowa
Magdalena:

W trójkąt prostokątny równoramienny ABC (|∡BAC| = 90◯) wpisujemy trójkąt MNP tak, że P jest
środkiem boku BC, a M ∊ AC, N ∊ AB oraz MN ∥ BC (jak na rysunku). Jak należy wybrać punkty M i
N, aby pole trójkąta MNP było największe, jeśli |AB| = |AC| = 4 cm?
21 wrz 21:53
Magdalena: Bardzo proszę o jakąś podpowiedź, wzór, cokolwiek.
21 wrz 22:17
sushi_ gg6397228:
|CM|= |NB|= x
|AM|=|AN|=4−x
pole PMN= pole AMN + pole PMC + pole PNB
21 wrz 22:29
sushi_ gg6397228:
pole PMN= pole ABC− ( pole AMN + pole PMC + pole PNB) zgubilem tam cale pole trojkata
21 wrz 22:32
Magdalena: Jak obliczyć, że h = 2?
21 wrz 22:35
sushi_ gg6397228:
punkt P jest srodkiem BC wiec jak sobie spuscisz wysokosc na AB i AC to zobaczysz ze bedzie 2
ale pewnie nawet nie zrobilas rysunku w zeszycie
21 wrz 22:37
Magdalena: Moje próby rozwiązania tego opierały się na szukaniu FUNKCJI KWADRATOWEJ, z której dałoby się
rozwiązać to zadanie.
21 wrz 22:39
sushi_ gg6397228:
podstawa to rysunek
21 wrz 22:40
Vax: Można to uzasadnić tak, że po opuszczeniu wysokości z punkt P na AB (niech to będzie punkt X)
| | 1 | |
dostaniemy trójkąt XBP który jest podobny do ABC w skali |
| |
| | 2 | |
21 wrz 22:40
Magdalena: Dziękuję.
21 wrz 22:41
Anna:

IABI=IBCI=4cm P
MNPmax= ?
IBCI = 4
√2, IAPI=IPBI=2
√2 IMNI=x, czyli x=a
√2
IAK=IKNI (trójkąt podobny do ΔABP)
IAKI = IAPI − h = 2
√2−h
| | x | | x | |
Czyli |
| = 2√2−h ⇒ h = 2√2− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | x | | 1 | |
PMNP = |
| xh = |
| x(2√2− |
| ) = x√2 − |
| x2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | |
Powstała funkcja kwadratowa zmiennej x: P(x) = − |
| x2+√2x |
| | 4 | |
| | −b | | −√2 | |
Obliczamy xw= |
| = |
| = 2√2 (tutaj "a" to nie to "a" co na |
| | 2a | | | |
rysunku)
Zatem maksymalne pole jest dla argumentu x=2
√2.
Teraz wystarczy obliczyć długość odcinka IANI=a, bo w tej odległości od punktu A należy
umieścić punkt N (także punkt M od punktu A).
Odp. Pole ΔMNP będzie największe, jeśli punkty M i N będą umieszczone w odległości 2cm od
punktu A.
21 wrz 23:25