oblicz obwod podstawy....
karola: Prosze o pomoc:
wysokość ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 5 cm, a jego
pole powierzchni bocznej wynosi 70 cm kwadratowych. Oblicz obwód podstawy tego
ostrosłupa.
8 mar 16:33
bolek:
70 = 4*(1/2)*a*5
obwód = 4a
8 mar 16:40
Marycha: P powierz.bocznej=2ah
gdzie a-krawędz podstawy
h-wysokość ściany bocznej
70=2*5a
a=7
z obw. już chyba poradzisz sobie
8 mar 16:40
karola: postaram sie
8 mar 16:51
karola: a jaki jest wzór na obwód?
8 mar 16:55
karola: 4a to wzór na obwód?
8 mar 16:56
Marycha: Bolek napisał obw=4a bo podstawą jest kwadrat
8 mar 16:57