dobrze to jest?
herba: (√3 + 2√2 )4
ma niby wyjść 88√6 + 217
ja rozbiłam to na (√3)4 i (2√2)4
21 wrz 21:34
Vizer: Nie wolno tak

(
√3+
√2)
4≠(
√3)
4+(2
√2)
4
Należy albo użyć wzoru na (a+b)
4 ( z trójkąta Pascala np. wyznaczyć wzór) albo rozdzielić na:
(
√3+2
√2)
2*(
√3+2
√2)
2=...
21 wrz 21:38
krystek: A tak nie możesz ! Możesz tak:
(a+b)4=(a+b)2(a+b)2
21 wrz 21:38
herba: nawet nie wiedziałam że takie wzory są

tak wgl gdzie mogę takie znaleźć ?
Dzięki wielkie
21 wrz 21:43
21 wrz 21:44
Vizer:

Tak wygląda trójkąt Pascala do stopnia 4 potęgi . Z niego odczytujemy współczynniki przy
odpowiednich potęgach np.
(a+b)
4=a
4+4a
3b+6a
2b
2+4ab
3+b
4
I tak możemy rozpisywać każdą potęgę
21 wrz 21:47
Vax: W ogólności polecam dwumian Newtona.
21 wrz 21:49
Vizer: Fakt też można
21 wrz 21:50
Vax: Vizer, tak btw. jak zobaczyłem Twój post, to na samym początku pomyślałem, że już poznałeś
czarną technikę wklejania obrazków na forum
21 wrz 21:52
Eta:
Ja wolę Δ Pascala
21 wrz 21:52
herba: dziękuję Was wszystkim

widzę to nie mój poziom zadań a pani nam dała zadania z rozszerzenia
21 wrz 21:55
Vizer: Przyznam się szczerze, że dzisiaj poświęciłem trochę czasu na odszyfrowanie tego, ale nic mi z
tego nie wyszło
21 wrz 21:55
krystek: Vizer nie zniechęcaj się zrób dłuższą metodą ,bez stos dwumianu i trójkąta,później poznasz te
metody.
(√3+2√2)2(√3+2√2)2=(3+4√6+8)(...........)=(11+4√6)2
21 wrz 22:08
Vizer: krystek pomyliłeś chyba usera
21 wrz 22:11
krystek: =217+88√6
21 wrz 22:12
21 wrz 22:14
herba: hehe już wszystko ładnie wyszło

(a+b)
4=(a+b)
2(a+b)
2 wzorek jak najbardziej przydatny,
trzeba to gdzieś zapisać.

dziękuję
21 wrz 22:21
Vizer: To nie żaden wzorek to jest "rozdzielenie" tej potęgi na iloczyn czyli wykorzystanie:
a4=a2*a2
Równie dobrze możemy rozpisać go jako:
a4=a3*a czy a4=a*a*a*a
Jakbyś miał np.(√3+2√2)7 co zrobisz?
21 wrz 22:24
herba: rozpiszę potęgi np. a3 * a3 * a , albo a2*a2*a2*a, w sumie jest kilka kombinacji
21 wrz 22:26
Vizer: No właśnie

Czyli korzystać ze wzorów skróconego mnożenia, które potrafisz rozpisać i o to
chodzi
21 wrz 22:28
herba: dzięki, przynajmniej rozumiem skąd co się bierze
21 wrz 22:30
krystek: I sie zaliczysz.



!
21 wrz 22:30