stożek
KASIA: Pomocy !
Jak zrobić rysunek do tego zadania ?
Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 6 dm i 8 dm obracano dookoła prostej
równoległej do przeciwprostokątnej, przechodzącej przez wierzchołek kąta prostego.
21 wrz 21:33
KASIA: pomocy ! ; [
23 wrz 13:49
gatek:

Chyba tak ?
23 wrz 13:55
KASIA: ee a jakies oznaczenia?
23 wrz 15:33
KASIA: pomocy!
jak ma być ten rysunek ? bo ja nie wiem ; /
24 wrz 22:54
Basia:

to zakreskowane na czerwono tu "dziury" w tym walcu (oczywiście to stożki)
24 wrz 23:02
KASIA: a dlaczego są dwa stożki ?
24 wrz 23:07
Basia:
masz na pewno w domu jakąś ekierkę
weź ją do ręki i poobracaj tak jak opisano w zadaniu; może wtedy to zobaczysz
to najprostszy sposób i najłatwiej wtedy zobaczyć o co chodzi
24 wrz 23:10
KASIA: i jakie sa wtedy oznaczenia ?
24 wrz 23:11
Basia:
czego ?
24 wrz 23:50
KASIA: no na rysunku .. ; /
24 wrz 23:57
Basia:
25 wrz 00:06
KASIA: czyli r=6dm a l=8 dm ?
25 wrz 00:12
Basia:
nie
Rwalca = Rstożka1 = Rstożka2 = wysokości trójkąta (niebieska pozioma) trzeba policzyć
Hwalca = H = przeciwprostokątna (policzyć)
hstożka1 = h1 (niebieska pionowa) policzyć
hstożka2 = h2 (zielona) policzyć
Lstożka1 = 6
Lstożka2 = 8
25 wrz 00:20
KASIA: ojojć ok. ; ]
25 wrz 00:42
KASIA: ee nie umiem tego zrobić..
pomocy! ; /
25 wrz 08:27
Basia: znowu zapytam czego ? nie napisałaś polecenia do zadania, nie zgadniemy co trzeba policzyć
25 wrz 09:46
8: Basiu czytaj uważnie : ,, Jak zrobić rysunek do tego zadania ? "
25 wrz 10:36
KASIA: no rzeczywiście sorry. ; /
muszę obliczyć pole powierzchni całkowitej i objętość powstałej bryły .
25 wrz 13:09
sushi_ gg6397228:
objetosc bryly= objetosc walca− 2*objetosc stozka
25 wrz 14:55
KASIA: czyli muszę obie objętości wyliczyć ?
tylko że nie wiem co mam podstawić
25 wrz 15:02
sushi_ gg6397228:
czytaj co podala p. Basia i co masz obliczyc
25 wrz 15:05
KASIA: no to ja muszę dwie objętości stożka obliczyć ? bo są dwie tworzące ?
25 wrz 15:08
sushi_ gg6397228:
to lcizysz dwie objetosci−−> musisz wyliczyc te dane wielkosci; wiec do liczenia, a nie
stękania
25 wrz 15:12