kombinatoryka - permutacje
miko: Na ile różnych sposobów można ustawić w szeregu 4 chłopców i 3 dziewczynki ,tak aby :
a)najpierw szły dziewczynki .potem chłopcy
b) najpierw chłopcy potem dziewczynki
c)pierwszy stał chłopiec
d) pierwsza stała dziewczynka
e)pierwszy i drugi stał chłopiec
robię tak :
a) 2 * P3 *P4= 2*6*24=288
b) 2*P4*P3 = 2*24*6 = 288
c) coś mi nie wychodzi chyba to ma być inaczej proszę o pomoc w tym zadaniu a i b chyba nie
tak
21 wrz 21:08
Vizer: a) chłopców można pomiędzy sobą ustawić na 4! sposobów, dziewczyn na 3!, czyli dalej sam/−a
kończysz.
Dalej sam rozpisz, bo są podobne.
21 wrz 21:13
lukas110: krawędz podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 4 cm.a przekątna tej
bryły 9 cm.Oblicz objętość graniastosłupa.
21 wrz 21:16
miko: no to tak:
a) P3*P4= 3!*4!= 6 * 24 =144
b) P4* P3= 4! *3! = 24 * 6 = 144
c) P1*P3* P 3= 1!* 3!* 3!= 1* 6* 6 =36
możesz sprawdzić czy dobrze a b c
21 wrz 21:43
Vizer: c) jest źle. Pierwszego chłopaka można wybrać na 4 sposoby, reszta osób obojętnie jak mogą stać
czyli 7−1=6 osób zostało więc na 6! sposobów.: 4*6!
21 wrz 21:53
miko: d) będzie 3* 6!= 3*720=2160
e) 7−2=5 4*5!= 4* 120=480
czy już może tak być
21 wrz 23:55