.
Asia: Oblicz współrzędne punktu S przecięcia środkowych w trójkącie ABC, jeśli:
a) A(0,0), B(9,0), C(0,6)
bardzo prosze o pomoc, ponieważ nie moge sobie z nim poradzić
21 wrz 20:56
VEVO: pomagam
21 wrz 20:58
VEVO: środkowa |AB| wychodzi ze środka boku czyli pkt (5, 0) oraz przechodzi przez punkt C
liczymy wzór tej środkowej:
[0=5a +b
[6=b , zatem
0=5a+6
5a=−6
ostatecznie
teraz policz wzór środkowej przechodzącej przez punkt B i znajdź punkty wspólne obu prostych i
po zadanku
21 wrz 21:06
Vax: Można skorzystać z gotowego wzoru na środek ciężkości trójkąta:
| | x1+x2+x3 | | y1+y2+y3 | |
S ( |
| ; |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | 0+9+0 | | 0+0+6 | |
Dostajemy S ( |
| ; |
| ) = (3;2) |
| | 3 | | 3 | |
21 wrz 21:09
VEVO: można schematem , można pomyśleć i schematem jak kto woli , sposobów conajmniej kilka
21 wrz 21:12
Vax: W tym wypadku zastosowanie wzoru jest imho najrozsądniejsze, daje on w jedną linijkę wynik, a
pozostałymi sposobami trzeba się jednak trochę pomęczyć
21 wrz 21:13
Asia: ten wzór na środek ciężkości trójkąta podoba mi się najbardziej, bo w minutke zadanie jest
zrobione

ale niestety nie braliśmy go i prawdopodobnie będe zmuszona zrobić dłuższą
metodą.. a jak możnaby zrobić to zadanie za pomocą wektorów?
21 wrz 21:13
Asia:
21 wrz 21:43
Asia: prosze, niech ktos mi powie jak mozna zrobic za pomoca wektorow, bo chyba tym sposobem powinnam
zrobic..
21 wrz 22:39
Vax: Zauważ, że środkowe przecinają się w stosunku 2:1 wychodząc z wierzchołka, niech B' będzie
środkiem AC, wówczas ma współrzędne B' (0;3) i wektor BB'
→ [−9 ; 3], z wniosku wyżej widzimy,
| | 2 | | 2 | |
że jeżeli S to środek ciężkości, to BS→ = |
| * BB'→ = |
| * [−9 ; 3] = [−6 ; 2], |
| | 3 | | 3 | |
teraz aby otrzymać współrzędne punktu S pozostaje dodać współrzędne wierzchołka B:
S = (−6+9 , 2+0) = (3,2)
21 wrz 22:53
Asia: ,,teraz aby otrzymać współrzędne punktu S pozostaje dodać współrzędne wierzchołka B''
tego momentu nie rozumiem .. : (
21 wrz 23:37
Vax: Popatrz jak się wyznacza wektor, jak mamy dwa punkty A(a
x , a
y) oraz B(b
x , b
y) to AB
→ =
[b
x − a
x , b
y − a
y]. U nas mamy B(9,0) , S(s
x , s
y) oraz dany wektor:
BS
→ = [s
x − 9 ; s
y − 0] = [s
x − 9 , s
y] = [−6 ; 2]
Czyli s
x−9 = −6 ⇔ s
x = 3 , s
y = 2, skąd S(3,2)
21 wrz 23:41
Asia: ok! dziękuję bardzo Vax za pomoc!

21 wrz 23:45
Vax: Proszę
21 wrz 23:47
Gustlik: Asiu mozesz zapoznać się z innymi sposobami, do czego zreszta zachęcam, ale na
sprawdzianie czy maturze RÓB NAJKRÓTSZYM, nawet jak go nie przerabiałaś, bo wtedy czas jest
cenniejszy od pieniądza. Zaoszczędzisz cenny czas i dzięki temu zrobisz więcej zadań.
Nauczyciel czy egzaminator MUSI uznać tak rozwiązane zadanie. A więc zastosuj wzór na środek
ciężkości.
22 wrz 00:26