Ciągi
;Marcy;: Które wyrazy ciągu (an) są wieksze od liczby x
an=(n−3)2 , x=5
21 wrz 20:49
Mateusz: (n−3)2>5 rozwiąż taką nierównosc w nawiasie masz wzór na roznice kwadratów rozwiązując
nierownosc pamiętaj tu o dziedzinie n∊N+ bo mamy do czynienia z ciągiem liczbowym
21 wrz 20:53
;Marcy;: to wiem,ale wychodzi mi
n
2−6n+4 no i liczę Δ i mi w ogóle nie wychodzi
21 wrz 20:57
Mateusz: Wychodzi Δ=20 wyznaczamy n
1 i n
2
| | −b−√Δ | | 6−√20 | |
n1= |
| = |
| => √20 mozna zapisac jako √5*4=2√5 |
| | 2a | | 2 | |
n
1=6−
√5
n
2=6+
√5
oblicz przyblizoną wartosc 6−
√5 i 6+
√5 i zaznacz na osi te punkty i zaznacz interesujący
nas przedział i wypisz wszystkie n naturalne nalezące do tego przedziału
21 wrz 21:20