Trapez
mila: Trapez wpisano w okrag o promieniu 5 cm w taki sposob,ze dluzsza podstawa jest jednoczesnie
srednica okregu.Oblicz pole i obwod trapezu oraz dlugosc jego przekatnej,jezeli krotsza
podstawa trapezu wynosi 8 cm. Proszę o pomoc.
21 wrz 20:29
sushi_ gg6397228:
rysunek zrobiony
21 wrz 20:37
mila: Tak , ale nie mam pomysłu jakoś może jakaś podpowiedz ?
21 wrz 20:39
sushi_ gg6397228:
wiadomo ile ma dluzsza podstawa
A,B−−> dluzsza podstawa
S− srodek okregu
zrob wysokosc z wierzcholka C (punkt E przecina dluzsza podstawe)
dostaniesz trojkat SEC (prostokatny) policzysz CE=h figury
21 wrz 20:45
sushi_ gg6397228:
policzysz |CE| to potem trojkat CEB (prostokatny) dane beda juz dwa boki wiec BC sobie
wyliczysz (ramie trapezu równoramiennego)
21 wrz 20:46
mila: 3cm wyszło dobrze?
21 wrz 20:49
sushi_ gg6397228:
|CE|=3
21 wrz 20:50
mila: Oki to dobrze mam

A BC
√10 i mam wszystko co potrzebne

Wielkie dzięki za podpowiedzi
jesteś spoko gość , że dajesz rady lecę uczyć się innych przedmiotów miłego wieczoru.
21 wrz 20:52
dero2005:

h =
√52 − 42 = 3
c =
√x2 + h2 =
√1 + 9 =
√10
O = 10 + 8 + 2
√10 = 18 + 2
√10
d =
√102 − (√10)2 =
√100 − 10 =
√90 = 3
√10
21 wrz 20:54