geometria analityczna
Ola: Punkt A = (4,−3) jest wierzchołkiem kwadratu ABCD. Wiedząc, że jedna z przekątnych kwadratu
zawiera się w prostej o równaniu y = x, wyznacz współrzędne wierzchołków tego kwadratu oraz
oblicz jego pole.
wyznaczyłam punkt C oraz środek, niestety nie mogę dojść jak znaleźć punkty B i D. Czy ktoś
mogłby mi wytłumaczyć?
21 wrz 20:28
21 wrz 20:28
Ola:
21 wrz 20:53
sushi_ gg6397228:
policz dlugosc odcinka |AS|, gdzie S to punkt srodek
potem |BS|= |AS|
| | 1 | |
wspolrzedne punkty B=(x, |
| x) i dostaniesz rownanie kwadratowe |
| | 2 | |
x
1=,,,
x
2=...
beda to pierwsze wspolrzedne wierzcholkow B i D
21 wrz 21:03
Ola: nie rozumiem, jak dostaniesz równanie kwadratowe? możesz to rozpisać?
21 wrz 22:14
Milena: Ola nie licz na to ze sushi Ci to rozpisze musisz sama próbowac rozwiązac on co najwyzej
spawdzi czy dobrze jest
21 wrz 22:22
sushi_ gg6397228:
|BS|−− wzor na długosc odcinka podstawiasz
21 wrz 22:24
Ola: jak mam próbować coś rozpisać, jak nie wiem co i jak −.−
21 wrz 22:24
Ola: odcinek wiem, nie wiem jak B
21 wrz 22:24
sushi_ gg6397228:
podalem wspolrzedne punktu B, wspolrzedne punktu S wyliczylas
wiec zapisz wzor na dlugosc odcinka |BS|
21 wrz 22:31
Ola: |BS|= √(Xs−Xb)2+(Ys−Yb)2
21 wrz 22:47
sushi_ gg6397228:
teraz podstaw podane dane pod te wspolrzedne
21 wrz 22:51
Ola: |BS|= 2√5
21 wrz 22:53
sushi_ gg6397228:
moje droga, jak moglas to obliczyc majac niewiadoma
x
21 wrz 22:54
Ola: faktycznie, 2√5 to |AS|.
21 wrz 22:57
Ola: jak podstawię ten wynik i przyrównam do wzoru na |BS| to będą2 niewiadome x i y. nie wiem co
dalej
21 wrz 22:59
sushi_ gg6397228:
teraz poszukaj moje wpisy i zobacz jakie wspolrzedne ma punkt B i zapisz to w koncu
21 wrz 23:01
Ola: | | 1 | |
ale dlaczego B=(x, |
| x )? |
| | 2 | |
21 wrz 23:02
sushi_ gg6397228:
| | x | |
bo lezy na prostej y= |
| taka podalas w zadaniu |
| | 2 | |
21 wrz 23:05