oblicz długość przekątnej graniastosłupa
alfa.: Podstawą graniastosłupa prostego jest kwadrat o boku 12 cm .
Wysokość graniastosłupa jest równa 24 cm .
Oblicz długość przekątnej graniastosłupa
21 wrz 20:09
exowny:

a=12
H=24
d=a
√2
d=12
√2
Tw. Pitagorasa
d
2 + H
2 = D
2
Spróbuj dokończyć.
21 wrz 20:27
alfa: 2a2+576=D2
czy dobrze?
21 wrz 20:58
exowny: Dlaczego 2a2? (12√2)2 = 288
21 wrz 21:36
alfa.: D2=d2+H2 / (pierwiastek)
D= √ (12√2) +242 = √288+576= √864=12√6
tak ma być?
22 wrz 11:04
exowny: Tak, alfa. Tak ma być

. Tylko szkoda, że potrzebowałeś do tego dwóch tematów i dwa razy
otrzymałeś podpowiedzi a w drugim nawet całe rozwiązanie.
22 wrz 12:11