pomocy! <3
banan!: Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, jeśli jego krawędź boczna ma długość
a)13cm a przekątna podstawy jest równa 24cm.
21 wrz 19:11
banan!: pomocy!
21 wrz 19:20
dero2005:

h = 13 cm
d = 24 cm
| | d√2 | | 24√2 | |
a = |
| = |
| = 12√2 cm
|
| | 2 | | 2 | |
V = a
2*h = (12
√2)
2*13 = 144*2*13 = 3744 cm
3
21 wrz 19:22
banan!: Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, jeśli jego krawędź boczna ma długość
a)13cm a przekątna podstawy jest równa 24cm.
21 wrz 19:24
gość: Dawno to miałem, ale jesli sie nie myle to "krawedz boczna" to inaczej wysokosc, jesli tak to
zadanko proste:
przekatna podstawy (kwadratu) wynosi 24, czyli a√2=24 czyli a=12√2 (a− bok kwadratu)
Z tego obliczasz pole podstawy a2=288 i mnozysz przez wysokosc (czy tam krawedz boczna):
288*13= 3744.
Mam nadzieje ze sie zgadza.
21 wrz 19:25
teresa: oblicz objętosć i pole powierzchni graniastosłupa czworokątnego w którym przekatna o długości
20 tworzy z płaszczyzną podstawy 45
17 mar 18:39
dero2005:

D = 20
d = h = 10
√2
V = a
2h = 10
2*10
√2 = 1000
√2
P
c = 2a
2 + 4ah = 2*10
2 + 4*10*10
√2 = 200 + 400
√2 = 200(1 + 2
√2)
17 mar 20:40