calka trygonometrczna
tomasz:
proszę o pomoc
21 wrz 18:44
Trivial:
Całka jest parzysta ze względu na obie funkcje sinx, cosx, więc prawdopodobnie dobre
podstawienie to:
u = tgx.
21 wrz 18:46
tomasz: ok, doszedłem do momentu ( nie wiem czy dobrze,jesli mozesz to sprawdz mnie):
| | t2+1dt | |
−2∫ |
| mozesz to zadanie doprowadzic do konca? |
| | t4−6t2+1 | |
21 wrz 18:52
Trivial:
| | dx | | | | du | |
∫ |
| = ∫ |
| =♪ ∫ |
| = ... |
| | sin2x−cos2x | | | | u2−1 | |
| | dx | |
(♪) Podstawienie u = tgx, wtedy du = |
| . |
| | cos2x | |
21 wrz 18:56