tw. bezout
gniewko: Przepraszam, ale dalej nie rozumiem tego zadania a na tamtym watku nikt już nie odpisuje,
bardzo prosze o pomoc
a) dla jakiej wartości a reszta z dzielenia wielomianu 6x3 −4ax2 + x −3 przez dwumian x− 12
jest równa 1? b) dla jakiej wartości p reszta z dzielenia wielomianu x4 − x3 + px2 + 2x +p
przez dwumian x+1 jest równa 9?
21 wrz 18:24
Basia:
W(x)=6x3−4ax2+x−3 = (x−12)*P(x) + R
R=1
W(x)=6x3−4ax2+x−3 = (x−12)*P(x) + 1
W(12) =(12−12)*P(12)+1 = 0*P(12)+1 = 1
W(12) = 6*123 − 4a*122+12−3 = 1
wylicz z tego a
drugie tak samo
21 wrz 18:30