obwód z całką
monia: oblicz obwód figury ograniczonej krzywymi: x2=y3 oraz y=√2−x2
21 wrz 18:17
Trivial:
Narysuj, policz punkty przecięcia krzywych, ustal granice całkowania, a następnie policz
długość jednej i drugiej krzywej w tych granicach.
21 wrz 18:17
monia: próbowałam liczyć pkt przecięcia krzywych i mam: 3√x2=√2−x2 i nie wiem co z tym zrobić
21 wrz 18:20
Trivial:
(1) x2 = y3
(2) y = √2−x2
y2 = 2−x2
x2 = 2−y2
Wstawiamy do (1):
2−y2 = y3
y3 + y2 − 2 = 0
Zauważamy, że y=1 spełnia równanie wielomianu. Dzielimy wielomian Hornerem.
1 1 0 −2
1 1 2 2
1 2 2 0
(y−1)(y2+2y+2) = 0
Δ < 0
Zatem jedyne rozwiązanie to y = 1.
Liczymy x.
x2 = y3
x2 = 1
x = ±1.
Zatem punkty przecięcia to:
P1 = (−1, 1)
P2 = (1, 1).
21 wrz 18:26
monia: dobra, w teorii jest wszystko ok − rozumiem to. teraz musze wyliczyc pochodne obu funkcji wiec
sprowadzam je do postaci y=... Funkcja x2=y3 wyglada u mnie tak: y=3√x2. Za nic w świecie
nie wiem jak utworzyc pochodna
21 wrz 18:43
Trivial:
y = x2/3
(xα)' = αxα−1.
21 wrz 18:44