oblicz pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego, którego krawędż podstawy ma długość 5 cm
karola: PROSZE POMÓRZCIE MI Z TYM ZADANIEM:
podstawą graniastosłupa prostego jest trapez równoramienny o bokach długości 12 cm, 5 cm,
6 cm, 5 cm.. Oblicz wysookość tego graniastosłupa, wiedząc , ze jego pole powierzchni
bocznej jest równe 560 cm kwadratowych?
8 mar 15:28
Marycha: a=6
b=12
c=5 to sa ramiona
h -wysokość granistosłupa
P pow. bocznej=ah+bh+2ch
560=6h+12h+2*5h
560=28h
h=20
8 mar 15:49
karola: DZIEKUJE CI BARDZO

ROZUMIEM ZE TO JUZ JEST CALE ZADANIE ROZWIAZANE?
8 mar 16:00
Marycha: no tak, miałaś wyliczyć wysokość granistosłupa
8 mar 16:04
karola: OJ BARDZO CI DZIEKUJE


!
POZDRAWIAM!
8 mar 16:05
grz: oblicz pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego, którego krawędż podstawy ma długość
5 cm
12 kwi 16:25
Majenka:P: a=6
b=12
c=5 to sa ramiona
h −wysokość granistosłupa
P pow. bocznej=ah+bh+2ch
560=6h+12h+2*5h
560=28h
h=20
13 kwi 18:21