wyznacz ekstrema lokalne funkcji x^3 + 3xy + 6xy
kolos 2 : wyznacz ekstrema lokalne funkcji
f(x,y) = x3 + 3xy + 6xy
21 wrz 17:18
ZKS:
Zacznij chociaż to później będzie można coś podpowiedzieć.
21 wrz 18:40
kolos 2 :
f'x(x,y) = [ x3 + 3xy + 6xy ]' = 3x2 + 3y + 6y
f'y(x,y) = 3x + 6x
3x2 + 3y + 6y = 0
3x + 6x = 0
x=0
y=0
P=( 0 , 0 )
f''xx (x,y) = 2x
f''{yy} (x,y) = 0
f''{xy} (x,y) = ?
f''{yx} (x,y) = ?
21 wrz 19:29
kolos 2 : co dalej ?
21 wrz 19:29
Trivial:
Ta funkcja jest dobrze przepisana? Bo jakoś nie chcę mi się wierzyć, że sztucznie ktoś
rozdzielił w taki sposób wyrazy z xy.
21 wrz 19:31
Marta : 3xy−y3−x3
10 sty 10:40