Funkcja liniowa.
aga: Witajcie. Ostatnio rozpoczęliśmy nowy dział: Funkcja liniowa i kwadratowa, zaczęliśmy od tej
pierwszej, nie jest to trudne, ale ja nie potrafie myśleć i nie wiem o co chodzi w tym
zadaniu.
Mógłby ktoś mi powiedzieć jak wykonać zadanie, dalszą część będę już wiedziała jak zrobć.
| | 1 | |
Korzystając z wykresu funkcji F(x)= |
| x narysuj wykres funkcji: |
| | 2 | |
a) y=f(x)−2
b) y=f(x)+1
c) y= f(x)−5
o co chodzi z tym f(x) ... wiem, że to wartość funkcji, ale czasami nie powinno to być tam
gdzie ejst y? No i dlatego nie wiem jak wykonać to zadanie
21 wrz 17:11
pomagacz:
f(x) to funkcja z argumentem x, czyli funkcja zmienia się względem x,
np:
f(x) = x + 2
zmienia się x, a tym samym f(x)
f(1) = 1 + 2 = 3
f(0) = 0 + 2 = 2
Do zadania.
aby narysować wykres funkcji liniowej potrzeba 2 punktów, najprostszymi są punkty przecięcia
osi, czyli punkty leżące na osiach:
| | 1 | |
f(0) = |
| * 0 = 0 dla x = 0 f(x) przyjmuje wartość 0, mamy punkt (0, 0), dalsze szukanie |
| | 2 | |
drugiego punktu powyższym sposobem nie ma sensu, bo przyrównując f(x) = 0 otrzymamy x = 0, jak
policzysz to tak otrzymasz. Należy więc wybrać inny argument
np: x = 2
| | 1 | |
f(2) = |
| * 2 = 1 mamy drugi punkt (2, 1) |
| | 2 | |
Rysujemy układ równań, zaznaczamy punkty (0, 0) i (2, 1), ciągniemy prostą przez te punkty i
| | 1 | |
oznaczamy wykres jako f(x) = |
| x |
| | 2 | |
a)
y = f(x) − 2
to nic innego jak do funkcji y podstawiamy f(x) i coś jeszcze
y(x) jest wyraźniejszym zapisem, i wiemy wtedy, że argumentem jest x
taka wskazówka:
y(x) = ax + b
a jest współczynnikiem kierunkowym funkcji
b jest współrzędną przecięcia z osią y
więc jak masz
to przesuwasz wykres (każdy punkt na prostej) o 2 jednostki w dół
możesz również skorzystać z pierwszego sposobu we wstępie poszukać y(0) oraz y(x) = 0
21 wrz 17:27
aga: nie rozumiem, do tego momentu co napisałeś jest ok, a sama nie wiem jak to zrobić...
21 wrz 18:48
aga: nie wiem jak to naryswoać, ten podpunkt a
21 wrz 18:52
21 wrz 18:57
Vizer: Jak Cię uczono rysować wykresy funkcji?
21 wrz 18:58
aga: nie wiem co podłożyc pod x? dowolną liczbę?
21 wrz 19:04
Trivial:
Tak. Najlepiej coś prostego, żeby było łatwo policzyć. (Tutaj: x=0, x=2 będą idealne).
21 wrz 19:05
aga: no dobra:
i mi wychodzi, że y=−2 i y= −1
czyli: (0, −2) i (2, −1) i to mam zaznaczyć na wykresie? @pomagacz napisał coś, że muszę
przesuwać w dół jednostki...?
21 wrz 19:08
Trivial:
Jeżeli tak liczysz to nie musisz nic przesuwać.
| | 1 | |
Ale łatwiej jest narysować wykres funkcji f(x) = |
| x, a potem przesunąć go o: |
| | 2 | |
a) 2 w dół
b) 1 w górę
c) 5 w dół.
21 wrz 19:12
aga: w tych następnych przykładach też mogę wziąć sobie x=0 i x=2?
21 wrz 19:14
Trivial: Tak.
21 wrz 19:15
aga: dzięki
21 wrz 19:16
Trivial:
| | 1 | |
Masz zrobiony przykład b). Wykres szary f(x) = |
| x został przesunięty o 1 w górę. |
| | 2 | |
21 wrz 19:20
aga: a mi wyszło inaczej
21 wrz 19:26
aga: b) przechodzi przez II i IV ćwiartkę
21 wrz 19:27
aga: wyszło mi (0, 1) i (2, −1)
21 wrz 19:28
Trivial:
(0,1) jest ok, (2,−1) nie.
21 wrz 19:29
aga: jak zwykle pospieszyłam się... i źle policzyłam (2, 2) ?
21 wrz 19:31
Trivial:
Tak.
Ale liczenie wszystkiego na piechotę nie ma sensu. Trzeba po prostu raz narysować wykres szary
| | 1 | |
f(x)= |
| (policzyć 2 punkty), a potem przesunąć ten wykres odpowiednio w górę lub w dół w |
| | x | |
zależności od przykładu. No chyba, że ci się nudzi − wtedy możesz sobie liczyć milion punktów,
żeby uzyskać ten sam efekt.
21 wrz 19:34
21 wrz 19:35
aga: A i mam napisać co zauważyłam... co mogłabym napisać? Ze wszystkie proste są do siebie
prostopadłe... że jest to funkcja rosnąca?
21 wrz 19:36
Trivial:
Tak, tyle że są one równoległe, a nie prostopadłe.
21 wrz 19:37
aga: jaka wtopa, myslałam o tym, a napisałam prostop. Jak zwykle się spieszę

To wszystko czy coś
jeszcze można napisać?
21 wrz 19:40
Trivial: Jeszcze można duużo napisać, ale powinno wystarczyć.
21 wrz 19:41
aga: ok, wielkie dzięki
21 wrz 19:45