równania wykładnicze
reven: Witam
Jak rozwiązać to równanie?
23x−1=5
próbowałem tak:
8x*12=5 − obustronnie razy 2
8x=10
i teraz log88x=log85
x=log85
ale w odpowiedziach jest inaczej
proszę pomóżcie
21 wrz 17:07
Patryk: a jaki masz wynik w odpowiedziach ?
21 wrz 17:48
Trivial:
Masz OK, co nie znaczy, że odpowiedź z odpowiedzi nie jest OK.
Proponuję inny sposób:
lg − logarytm o podstawie 2 (log
2).
2
3x−1 = 5 /lg
3x−1 = lg5
3x = lg5+1
21 wrz 17:52
reven: dzięki Trivial
właśnie o taką odpowiedź mi chodziło
21 wrz 20:05
reven: sry za pedalską emote ... −,−
21 wrz 20:05
reven: i znów mam problem
5x=2x+1
powinno wyjść x=log522
21 wrz 20:28
sushi_ gg6397228:
rozbijasz prawa strone na dwa czynniki, ptoem dzielisz obustronnie prze 2x i dajesz
logarytm
21 wrz 20:30
Trivial:
5
x = 2
x+1 / lg
lg5
x = x+1
xlg5 = x+1
x(lg5−1) = 1
Ja lubię posługiwać się logarytmem binarnym (czyli o podstawie 2) − mniej pisania

.
Odpowiedzi są prawdopodobnie równoważne.
21 wrz 20:32
21 wrz 20:49
reven: dzięki wielkie
w końcu załapałem, bo już resztę zadania zrobiłem sam
jeszcze raz dzięki za pomoc
21 wrz 20:49
VEVO: 2
3x−1=5
2
3x=10
2
3*2
x=10
chyba tak...
21 wrz 20:53
VEVO: 5
x=2
x *2
x=log
5/2 2
21 wrz 20:57
Eta:
A ja tak:
logarytmuję logarytmem dziesiętnym
log5
x= log2
x+1
xlog5= (x+1)log2
x(log5−log2)=log2
| | log2 | |
x= |
| = log5/2 2 |
| | log5/2 | |
21 wrz 21:04
Eta:
@
VEVO ...... zdecydowanie tak, jak podałeś w ostatnim poście
21 wrz 21:07