trygonometria, rozwiaż równanie.
Blanka.: Rozwiąż równanie:
sin3x+cos3x=√2
21 wrz 17:02
Vizer: Wydaje mi się, że nie ma innego wyjścia jak użyć wzorów na sin3x i cos3x.
21 wrz 17:08
Eta:
proponuję tak:
| | π | |
1/ sposób cos3x= sin( |
| −3x) |
| | 2 | |
| | α+β | | α−β | |
teraz skorzystaj ze wzoru na sumę sinusów sinα+ sinβ= 2sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
2/ sposób
sin3x+cos3x=
√2 |
2
sin
23x+cos
23x+2sin3x*cos3x= 2
sin6x= 1
dalej już prosto....
powodzenia
21 wrz 17:34
Vizer: Eta jak zwykle genialnie
21 wrz 17:37
Jack:
przy tym drugim sposobie trzeba pamiętać, że sin3x+cos3x>0, żeby nie podwoić rozwiązań.
21 wrz 17:42
Trivial:
Można też inaczej:
| | √2 | | √2 | |
sin3x + cos3x = √2( |
| sin3x + cos3x |
| ) = |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | |
= √2(cos |
| sin3x + cos3xsin |
| ) = √2sin(3x+ |
| ) |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
21 wrz 17:43
Trivial:
W ogóle warto zapamiętać, że
| | π | |
sinφ + cosφ = √2sin(φ+ |
| ). Często ułatwia życie. |
| | 4 | |
21 wrz 17:55
Vizer: O dzięki
Trivial za wzorek przyda mi się
21 wrz 17:56
Eta:
Właśnie ten "wzorek" otrzymamy z 1 sposobu
21 wrz 18:17
Blanka.: korzystając z wzoru na sumę sinusów wyszło mi:
2sin(π/4) cos(3x−π/4)=√2 , co dalej?
21 wrz 18:21
kami: 2 cosx=pierwiastek z trzech
9 paź 21:33