prosta
Beata17: Dla jakich wartości a, b, c punkty A=(-3,a) B=(2b,1/2) i C=(c-2,-3c) leżą na prostej
5x+2y-4=0?
8 mar 15:12
Mariusz: w tym zadaniu należy przekształcić równanie prostej na początku
y= -2,5x +2
teraz należy wstawiać za x i za y punkty np w pierwszym punkcie będzie
a= -2,5 * (-3) +2
a= 9,5 itd
8 mar 15:39
bolek:
Nie trzeba przeksztalcać równania prostej, mozna od razu wstawiać.
8 mar 16:09
Beata17: Nie wiem jak to przekształcenie sie robi
8 mar 17:07
Beata17: Aha a tzn ze w punkcie B i C obliczam wartości b i c
8 mar 17:09
Mariusz: tak, tylko że jak przekształcisz to masz łatwiej potem liczyć
8 mar 18:05